Senatorul Nicolae Moga a sustinut o declaratie politica, de la tribuna Senatului Romaniei, intitulata: Libertatea presei - drept constitutional fundamental ce se impune a fi respectat. Puteti citi in continuare textul integral al declaratiei politice.
Demersul meu este determinat de ingrijorarea ca, potrivit ultimelor evenimente, libertatea de expresie si de opinie prin mass-media devin tot mai restranse si mai minoritare in lumea de astazi.
Nu accept si nu voi accepta niciodata incalcarea LEGII FUNDAMENTALE A STATULUI ROMAN - CONSTITUTIA!
Tin sa reiterez Art. 30 din Constitutie, capitolul : Libertatea de exprimare care consfinteste :
(1) Libertatea de exprimare a gandurilor, a opiniilor sau a credintelor si libertatea creatiilor de orice fel, prin viu grai, prin scris, prin imagini, prin sunete sau prin alte mijloace de comunicare in public, sunt inviolabile.
(2) Cenzura de orice fel este interzisa.
Recunoasterea dreptului jurnalistului de a exprima opinii, fara a fi ingradit de vreo autoritate politica, administrativa, economica sau juridica este o valoare inviolabila si nu suporta ingerinte in campul competentelor sale profesionale.
In prezent asistam la fenomene dramatice care impun o analiza detaliata si masuri urgente.
- Presa scrisa este pe cale de disparitie, fapt ce afecteaza predominant populatia din mediul rural, in special varsta a treia. Publicul urban, tanar pare sa se fi indreptat masiv spre surse alternative de informare, cum ar fi mediile online sau social media.
- Televiziunea publica, TVR, platita din banii contribuabilului roman se afla in imposibilitatea de plata a angajatilor dar si de preluare a transmisiilor internationale de interes : finala la tenis, meciuri importante de handbal, fotbal, etc
- Decizia de evacuare a celor 5 posturi ale trustului INTACT va produce o intrerupere a emisiei acestora (daca va fi pusa in aplicare in termen restrictiv).
- Insolventa atribuita celorlalte posturi (Realitatea, B1, RTV, si alte surse media) ne duc cu gandul la dorinta unora de a exista un post unic sau NICIUNUL !!!!
Aceste semnale de alarma interne se completeaza cu informatiile din plan international. Merita mentionat ultimul raport 2015 al Comitetul pentru Protectia Jurnalistilor, organizatie neguvernamentala cu sediul la New York) in care se arata ca, Uniunea Europeana (UE) nu raspunde suficient la atacurile contra libertatii presei in interiorul statelor sale membre.
UE ar trebui sa faca mai mult pentru a se asigura ca statele membre apara drepturile jurnalistilor.
In intreaga Uniune Europeana, jurnalistii se confrunta cu amenintari, presiuni si chiar cu o supraveghere care le ameninta sursele si cu violente, precum atacul asupra saptamanalului de satira Charlie Hebdo, comis in ianuarie de jihadisti.
In raport se mentioneaza ca legislatiile media opresive inca sunt in vigoare chiar daca asemenea legi sunt incompatibile cu valorile UE.
Raportul examineaza politicile si institutiile UE si trage concluzii cum ca desi se mentine angajamentul catre libertatea presei, in multe cazuri nu exista mecanisme legislative prin care UE sa poata trage la raspundere statele vinovate atunci cand acestea se afla in contradictie cu Carta drepturilor fundamentale ale Uniunii Europene.
Daca UE va ramane o autoritate globala in ce priveste libertatea presei, trebuie sa foloseasca toate mijloacele pe care le are la dispozitie pentru a preveni atacuri impotriva jurnalistilor si sa se asigure ca amenintarile la adresa libertatii presei sunt eliminate.
Aceasta este concluzia trasa de Comitetul pentru Protectia Jurnalistilor in raportul despre libertatea presei.
Pozitia oficialului Uniunii Europene la acest Raport a fost explicita : Noi aparam libertatea presei si promovam aceasta libertate, dar reglementarea domeniului media este, conform tratatelor, rezervat statelor membre.
In acest context, supun atentiei constituirea unui Grup de Lucru la nivelul Senatului care sa evalueze legislatia existenta dar si necesarul reglementativ de adoptat pentru a asigura libertatea deplina a presei, prevenirea atacurilor impotriva jurnalistilor si siguranta ca amenintarile la adresa libertatii presei sunt eliminate.
Este cazul sa acordam atentia cuvenita jurnalistilor onesti din presa. Si fac o exemplificare concreta referindu-ma la cei acreditati la Senat. Pentru informatia corecta, transmisa in timp real, jurnalistii isi petrec 10-12 ore stand in picioare, cu un suc sau 2-3 cafele. Nu-si permit sa piarda timpul la masa pentru a nu pierde stirea. Cu aparatura greoaie tarand-o dupa ei pentru ca redactiile nu au fonduri de investitii pentru tehnica noua.
Ei sunt o ECHIPA " a celor acreditati la Senat-, indiferent de canalul media. Nu se cearta, nu au divergente ci transmit stirea redactata fara nicio constrangere. Comportamentul lor ne poate folosi ca model. Prin conlucrare se pot realiza reglementari moderne, in spiritul apararii valorilor democratice ale unui stat de drept.