Senatorul PSD Ion Moraru sustine ca din 1.068 de hotarari ale Guvernului Tariceanu, acte normative adoptate in perioada 1 ianuarie - 16 septembrie, cel putin 68 sunt ilegale si pot fi anulate imediat de instantele de judecata, deoarece anexele lor nu au fost publicate in „Monitorul Oficial“.
Intr-o declaratie de presa, data publicitatii ieri, senatorul PSD invoca articolul 108 alin. 4 din Constitutie in care se prevede „foarte clar“ ca: „Hotararile si ordonantele adoptate de Guvern se semneaza de primul-ministru, se contrasemneaza de ministrii care au obligatia punerii lor in executare si se publica in 'Monitorul Oficial' al Romaniei. Nepublicarea atrage inexistenta hotararii sau a ordonantei. Hotararile care au caracter militar se comunica numai institutiilor interesate“.
Potrivit senatorului PSD, un act normativ nepublicat in totalitate sau in parte in „Monitorul Oficial“ nu poate produce nici un fel de efecte juridice (adica „nu exista“), cu exceptia hotararilor cu caracter militar.
El arata insa ca Guvernul Tariceanu a decis sa ignore aceste prevederi constitutionale si a adoptat 68 de hotarari cu incalcarea dispozitiilor Constitutiei, adica tinand secrete anexele acestora, desi nu au sub nici o forma caracter militar. Mai mult, exista deja Decizii ale Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Sectia Contencios Administrativ, prin care au fost anulate hotarari ale Guvernului tocmai pe acest motiv, al nepublicarii anexelor in „Monitorul Oficial“ al Romaniei, precizeaza Moraru.
„Motivele pentru care Guvernul incalca prevederile Constitutiei, riscand anularea de catre instantele judecatoresti a propriilor acte normative, pot fi doar banuite, daca ne uitam la titlurile ultimelor hotarari ale Guvernului aflate in aceasta situatie“, afirma senatorul PSD, dand cateva exemple de asemenea acte normative. Este vorba despre hotararile Guvernului nr. 286/2005, 301/2005, 373/2005, 413/2005, 479/2005, 551/2005, 922/2005, 929/2005, 994/2005. Potrivit senatorului PSD, prima dintre ele se refera la modificarea anexei la Hotararea Guvernului nr.1290/2000 privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului de investitii „Modernizarea strazilor urbane in Bucuresti - reabilitare strazi“. (A.M.)