Senatorul Gheorghe Marcu, Chestor, Biroul Permanent al Senatului, transmite printr-un comunicat de presa, pe care il puteti citi in continuare, opinia sa despre decizia Guvernului de a modifica legea despgubirilor.

'Respingem modul in care Guvernul a ales sa modifice Normele metodologice de aplicare a titlului VII "Regimul stabilirii si platii despagubirilor aferente imobilelor preluate in mod abuziv" din Legea 247/2005, privind reforma in domeniile proprietatii si justitiei. Articolul unic adoptat in luna mai a.c., schimba radical ordinea in care se solutioneaza dosarele, introducand criterii de prioritate (cazuri medicale, sociale... etc.). Acest lucru inseamna, in acelasi timp, ca alegerea dosarelor ramane in sarcina conducerii Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatii, pe baza unor inscrisuri doveditoare.
Nimic din activitatea acestei institutii nu justifica modificarea legislativa adoptata de Guvern, ANRP intarziind si asa nepermis de mult procesul de acordare a despagubirilor. Sunt dosare care asteapta o rezolutie de ani de zile, care acum se vor vedea in fata unor noi amanari, pentru ca nu se vor inscrie in lista de prioritati.
Nu consideram oportuna aceasta Hotarare de Guvern, care nu eficientizeaza procesul de solutionare a cererilor depuse la ANRP, din contra.
In acelasi timp, actiunile Fondului Proprietatea, la care se vor acorda titluri de conversie fostilor proprietari, sunt listate la Bursa la valoare nominala mai mica decat pana acum. Este evident ca primii solicitanti, de pe lista de "prioritati" a ANRP, vor beneficia de un numar mai mare de actiuni, ca sa corespunda valorii in bani a despagubirilor.
In aceste conditii, este de inteles suspiciunea care planeaza asupra adevaratelor motivatii ale Guvernului in momentul adoptarii modificarii Legii 247/2005, cu atat mai mult cu cat procentul de actiuni FP detinute de Ministerul Finantelor Publice este limitat. Asteptam, in acest sens, explicatiile Primului - Ministru asupra Legii si asupra interventiei Guvernului in problematica restituirii proprietatii. '