Blogul senatorului Gabriel Mutu: MEZALIANTELE POLITICII ROMANESTI
Nici nu a fost reluata bine activitatea politica pe noul an ca deja avem prefigurate doua scenarii posibile pentru alientele din urma alegerilor din toamna acestui an. Primul scenariu, apartine domnului Sebastian Lazaroiu, si prevede mai mult ca sigura o refacere a aliantei din 2008 PDL-PSD. Logica unei asemenea constructii, este potrivit domniei sale necesitatea modificarii Constitutiei si o reforma reala a statului. Mai pe scurt, necesitatea adoptarii unor proiecte importante, care reclama o majoritate puternica, de peste 2/3 din Parlament.
In contraartida, Cristian Preda, apreciaza ca o asemenea alianta ar fi ceva inacceptabil si ca de preferat ar fi ca PDL sa se alieze cu PNL, persepctivele lor ideologice fiind mai apropiate. Cu alte cuvinte, domnia sa mizeaza mai degraba pe refacerea fostei Aliante Dreptate si Adevar.
Semnalul dat de cei doi este unul foarte important si poate fi citit in urmatoarea cheie: PDL intelege ca maniera in care a guvernat ii va fi neprielnica, motiv pentru care va incepe treptat sa schimbe abordarea si va incerca sa poarte discutii cu unul din cei doi piloni ai USL.
Sunt convins insa ca o alianta intre PSD si PDL sau PNL si PDL ar fi mai degraba o mezalianta. In primul rand ca la ora actuala, situatia PDL nu este deloc una care sa determine actori politici importanti, de talia PSD sau PNL sa accepte o alianta. Totodata, constructia realizata anul trecut intre PSD si ACD incepe sa se sudeze din ce in ce mai mult si asta nu doar la nivel central ci si local. Asadar, cred mai degraba ca la ora actuala PDL ar trebui sa isi proiecteze mai degraba scenarii legate de statutul de partid politic aflat in Opozitie.