Machiavelli.ro publica opiniile senatorului Gabriel Mutu. Acesta a descoperit miza ascunsa a alegerilor dintr-un singur tur pe care le doresc PDL si partenerii sai la guvernare.
'Este de la sine inteles ca optiunea pentru un anume tip de scrutin produce efecte diferite care se rasfrang diferit asupra competitorilor politici. Incoerenta actului de guvernare, incapacitatea asumarii unor erori, lipsa unor oameni bine pregatiti in vederea asumarii exercitarii functiilor publice, masurile antisociale, intarzierea reformelor propuse in momentul campaniilor electorale si limbajul dublu, au facut PDL sa scada la jumatate in intentiile de vot ale romanilor.
In aceste conditii este evident pentru oricine, ca atata vreme cat se va afla la putere, PDL sutinut de partenerii sai de guvernare vor folosi toate mijloacele pe care le au la dipozitie pentru a se pastra la putere si dupa 2012. Un prim pas il reprezinta gasirea unor solutii pentru alegerile locale, pentru ca cel mai probabil ulterior, in functie de rezultat si in mare pripa sa fie redesenate colegiile pentru alegerile parlamentare, primarul avand dupa cum se stie un ascendent important asupra comunitatii pe care o pastoreste.
In aceste conditii, PDL sustine ca primarii, incepand cu anul 2012 sa fie alesi intr-un singur tur de scrutin. Efectul il constituie delegitimarea acestei demnitati publice, care ar putea sa reprezinte pe durata mandatului poate mai putin de o treime din cei care se prezinta la urne. In opinia PDL insa un asemenea tip de alegere va conduce la pastrarea functiilor detinute in acest moment, prin prisma faptului ca notorietatea primarului in functie este evident mult peste cea a unuia nou care intra in in cursa.
Problema este ca in pofida multor fonduri care s-au scurs discretionar catre primariile conduse de membrii ai PDL, efectele negative ale acestei guvernari s-au rasfrant treptat si asupra celor de la nivel local. Am vazut cu totii declaratia primarului din Aninoasa cu "Ba fir-ai al dracu cu Boc cu tot". Aceasta este la nivel local adevarata reactie a celor multi, pentru care actuala guvernare este sinonima cu esecul. Asadar nu cred ca un singur tur ii va ajuta pe atat de mult pe cat cred cei de la PDL.
In al doilea rand intentia celor din PDL este de a incerca sa dezbine. Fiind un partid politic a carui experienta nu s-a fundamentat in special pe proiecte constructive ba dimpotriva, cei din PDL considera ca un astfel de proiect odata devenit lege ii va obliga pe cei din USL sa propuna candidati comuni nu doar la nivelul municipiilor resedinta de judet ci la nivelul tuturor primariilor pentru a castiga cat mai multe primarii. Cu alte cuvinte, printr-un asemenea proiect legislativ, care este justificat doar de lipsa fondurilor pentru a sustine tara doua tururi de scrutin, are oarecum in subtext si aceasta intentie, crezand ca o astfel de decizie va crea conflicte la nivel local intre cei care alcatuiesc USL.'