Senatorul Florin Constantinescu a sustinut o declaratie politica intitulata: Un minister pentru linistea PDL

Saptamana trecuta, printr-o miscare heirupista, puterea portocaliu-verzuie a trimis Parlamentului propunerea de infiintare a unei noi structuri care sa gestioneze fondurile europene si absorbtia lor. Mai bine zis, ministerul respectiv va coordona absorbtia fondurilor si nu va avea propriu-zis un portofoliu.
Intr-un studiu realizat in luna mai de o companie americana de consultanta si audit (KPMG) se arata ca Romania se afla pe ultimul loc in Europa Centrala si de Est in privinta accesarii fondurilor europene, cu o rata de absorbtie (plati efective) de 7% in perioada 2007-2010, cele mai slabe performante fiind consemnate la capitolele transporturi si mediu, care beneficiaza de cele mai mari sume.
Astfel, Romania a obtinut pana la sfarsitul anului trecut plati efective de numai 1,5 miliarde euro (7%) din bugetul total de 23,3 miliarde euro disponibil in perioada 2007-2013 prin sapte Programe Operationale, de la Fondul European de Dezvoltare Regionala, Fondul de Coeziune si Fondul Social European.
La nivel regional, in cele zece tari care au aderat la UE dupa 2004, rata platilor efective este de 17%. Letonia are cele mai bune performante, cu un procentaj de 30%, urmata de Lituania (30%), Slovenia (27%), Cehia (26%), Estonia (21%), Slovacia (17%), Ungaria si Polonia (16% fiecare), Bulgaria (10%) si Romania (7%).
Romania a inregistrat cele mai slabe performante in privinta platilor efective obtinute prin Programele Operationale (PO) Transport si Mediu, care au alocate cele mai mari sume.
In perioada 2007-2013, Uniunea Europeana pune la dispozitia Romaniei o suma de 19,2 miliarde euro reprezentand fonduri structurale, bani care trebuie cheltuiti pana in 2015. La sfarsitul lunii mai 2011, platile efectuate catre beneficiarii de fonduri au totalizat aproape 9,7 miliarde lei sau 2,37 miliarde euro, astfel incat rata de absorbtie a ajuns la 12,4%.
Ministerul pe care puterea vrea sa-l infiinteze este un minister de fatada, doar pentru linistea unor ministri. In loc sa-i sanctioneze pe cei care gresesc constant in folosirea banilor europeni, Guvernul infiinteaza o structura pentru a spala imaginea Romaniei in strainatate.
O prioritate ar fi fost, de exemplu, modificarea legislatiei in domeniu. Am spus-o si cu alte ocazii, dati-mi voie sa o repet: avem o legislatie greoaie, stufoasa in domeniul absorbtiei fondurilor europene. Din acest motiv, suntem foarte performanti in a scrie proiecte, a lucra cu actele, dar mult mai greu ne este sa implementam toate acele proiecte pe care le punem pe hartie. De unde vine si proasta gestionare a fondurilor repartizate, deficitara absorbtie de fonduri. Deci, schimbarea legislatiei in domeniu pentru eliminarea interventiilor politice in intocmirea si aprobarea finantarilor este o conditie necesara.
Ministerul propus nu va creste absorbtia fondurilor UE din simplul fapt ca nu are atributii clare. In mod firesc, daca s-ar fi dorit cu adevarat redresarea acestui domeniu atat de important, era nevoie de un minister unic, cu atributii clare si serioase, cu autoritate de management, legislatie si corp de audit unice, care sa produca un impact pozitiv real asupra absorbtiei.
Nu sunt de ajuns vorbe frumoase despre o structura care sa coodorneze toate unitatile de gestionare a fondurilor europene. Este o pacaleala ieftina care se va intoarce impotriva puterii actuale. Credeti ca intamplator acest minister ia fiinta cu un an inaintea alegerilor? Cine credeti ca va castiga cele mai multe proiecte, cine va lua cele mai multe fonduri europene? Evident, clientela PDL. Și totul vine ca un prim pas spre castigarea alegerilor din 2012 de catre actuala putere.
Noi nu avem nimic impotriva acestui minister, cat a faptului ca atributiile lui nu sunt de a impune o disciplina in absorbtia fondurilor europene, ci de a acoperi, pentru ochii publicului si ai europenilor, gestionarea oneroasa a fondurilor. Cum ar putea domnul Leonard Orban, altminteri un profesionist respectabil, sa impuna o asemenea disciplina Doamnei Boagiu si Domnului Borbely?
Practic, vorbim despre o structura fara maini si fara picioare, care nu va avea nicio putere in gestionarea fondurilor europene.
USL nu este de acord cu infiintarea unui minister cu atributii clare de control, cu o activitate mai putin transparenta, care sa duca doar la pacalirea oficiala a romanilor.