Senatorul Cristian Diaconescu, vicepresedinte al Partidului Social Democrat, a participat ieri la deschiderea noului an de invatamant la o scoala din Constanta, prilej pentru a face o serie de afirmatii foarte interesante. Senatorul a remarcat situatia catastrofala din scolile constantene, recunoscand ca toate guvernarile de pana acum au facut prea putin pentru sistemul de invatamant romanesc. "Clasele aratau jalnic, iar, daca parintii nu se implicau, "infiind" cate o sala de clasa pentru a o intretine, desi altii sunt platiti pentru asta, in aceasta scoala nu se putea lucra", a constatat Diaconescu. "Dupa ani de guvernare, atat de stanga, cat si de dreapta, situatia din invatamant s-a agravat de la o zi la alta", a recunoscut senatorul PSD. Interesant este faptul ca la aceeasi scoala a fost prezent si senatorul liberal Puiu Hasotti, care nu a rezistat tentatiei de a-l "sfichiui" din nou pe presedintele Traian Basescu.
Vicepresedintele Partidului Social Democrat, Cristian Diaconescu si-a exprimat nemultumirea fata de situatia in care a constatat ca se afla unitatea scolara la inaugurarea careia a fost, aratandu-se convins ca situatia este "la fel de rea" si in alte scoli din judetul Constanta. Cristian Diaconescu a aratat ca 58% dintre scoli nu sunt autorizate sanitar, 35.000 de studenti nu vor avea locuri in camine in acest an, in timp ce 10% dintre romani au abandonat scoala din cauza saraciei. De asemenea, 40% dintre tinerii in varsta de 13 ani, din mediul rural, nu urmeaza nici o forma de invatamant, iar 24% dintre elevi parasesc scoala inaintea terminarii stagiului obligatoriu de invatamant. "Ceea ce se petrece este, in opinia mea, o cale directa si obiectiva de distrugere a unei intregi culturi si de a pune sub semnul intrebarii dezvoltarea intelectuala a unui stat", a afirmat vicepresedintele PSD. Potrivit acestuia, "situatia existenta in invatamantul romanesc este inadmisibila si este aberant ca ea sa nu-si gaseasca rezolvarea", Diaconescu precizand ca fondurile alocate acestui domeniu sunt mai mici decat sumele ce au fost stabilite la negocierile privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana. Este poate unul dintre motivele in plus pentru care PSD va depune in cele din urma motiunea de cenzura, cel mai tarziu lunea viitoare. Senatorul sustine ca PSD si-a asumat aceasta responsabilitate si trebuie sa o duca pana la capat. "In opinia mea, nu exista nici un argument ca odata ce ne-am asumat aceasta decizie, sa nu o ducem pana la capat. Responsabilitatea sau rezultatele ei vor fi discutate ulterior", a precizat senatorul PSD de Constanta.

Hasotti: "Am fost un baiat rau, dar nu atat de rau ca Basescu

Cristian Diaconescu s-a aratat surprins de opinia deputatilor PSD de Constanta, Alexandru Mazare si Eduard Martin, care au declarat ca desi au semnat pentru motiunea de cenzura, ar trebui sa stie si ce urmeaza dupa aceasta. "Am retinut problema lor. Daca au o dificultate de a intelege un demers politic nu trebuie sa aiba probleme in a-l aplica", a spus Diaconescu. Alaturi de senatorul PSD, s-a aflat si liderul PNL Puiu Hasotti. Acesta a recunoscut nostalgic, ca a fost un copil obraznic, dar nu atat de rau precum este acum presedintele Traian Basescu- "Am fost un baiat rau, un copil razgaiat, care a facut multe probleme, dar nu atat de rau ca Traian Basescu", a declarat Hasotti.