AGERPRES informeaza: Damian Draghici, despre afirmatiile Birgittei Ohlsson: Exploateaza electoral o problema care cade si in responsabilitatea Suediei si UE

Senatorul UNPR Damian Draghici a declarat ca declaratiile ministrului suedez al Afacerilor Europene prin care acuza gestionarea defectuoasa a problematicii romilor in Romania "seamana cu o fuga de raspundere" si o incercare nepotrivita de exploatare electorala a unei probleme pentru rezolvarea careia atat Suedia, cat si Uniunea Europeana au responsabilitati.
"In calitate de om care cunoaste in detaliu problemele cu care se confrunta comunitatea roma, am luat act cu dezamagire si tristete de declaratiile ministrului suedez al Afacerilor Europene, Birgitta Ohlsson, prin care acuza gestionarea defectuoasa a problematicii romilor in Romania. Aceste declaratii seamana mai degraba cu o fuga de raspundere si creeaza impresia unei incercari de aruncare a vinovatiilor in directii care alimenteaza discursul eurosceptic si izolationist ce bantuie de ceva timp Europa", afirma Damian Draghici intr-un comunicat remis AGERPRES.
Senatorul UNPR adauga ca realitatea este cu totul alta si ca "in mandatul actualului guvern, Romania a facut progrese certe in ceea ce inseamna gestionarea cu responsabilitate a problemelor cu care se confrunta minoritatea roma, in directia incluziunii sociale si a scoaterii din saracie a acestei comunitati".
"Romania are in prezent o strategie coerenta care sintetizeaza programele si politicile destinate integrarii romilor. Aceasta strategie pentru romi reprezinta mai mult decat un simplu plan de actiune, gandit de sus in jos. Este un proiect prin care, alaturi de reprezentanti ai romilor si de autoritatile locale, am incercat sa gasim solutii adaptate la realitatile fiecarei comunitati in parte", afirma Draghici.
Damian Draghici subliniaza ca inclusiv evaluarile reprezentantilor UE arata ca Romania este pe un fagas bun in ceea ce priveste minoritatea roma si mentioneaza in acest sens declaratiile recente ale comisarului european pentru justitie, cetatenie si drepturi fundamentale Viviane Reding.
"In contextul celui de-al treilea summit al UE dedicat romilor de la inceputul lunii aprilie, doamna Reding a apreciat pasii inainte ai Romaniei in gestionarea problematicii comunitatii rome. Astfel, comisarul Reding a declarat ca ‘Romania este parte a solutiei si nu parte a problemei‘ in ceea ce priveste incluziunea romilor, evocand progresele inregistrate de tara noastra si de celelalte state membre", precizeaza senatorul UNPR.
Damian Draghici afirma, totodata, ca in continuare sunt multe de facut pentru a rezolva problemele romilor, insa directia este cea corecta.
"Esential este insa ca efortul sa fie unul conjugat si solidar la nivelul Uniunii Europene fiindca incercarea de plasa aceasta problematica doar in sarcina tarilor de provenienta a cetatenilor de etnie roma este contraproductiva si chiar paguboasa. Din acest motiv, consider ca declaratiile oficialului suedez, tara membra UE, reprezinta o incercare nepotrivita de exploatare electorala a unei probleme pentru rezolvarea careia atat Suedia cat si Uniunea Europeana au responsabilitati", conchide senatorul UNPR.