Senatorul PSD de Cluj, Alexandru Cordos (foto), a sustinut o declaratie politica in plenul Senatului, intitulata "Masurile de austeritate, calea sigura catre dezastru !", pe care o puteti citi in continuare.
"Am ales acest nume al declaratiei mele de astazi, inspirat fiind de un articol cu acelasi titlu, formulat recent de laureatul Premiului Nobel pentru Economie, din anul 2002, economistul american Joseph Stiglitz. Personalitatea domnului Stiglitz este cunoscuta si in calitate de fost presedinte al Bancii Mondiale si de consilier economic al presedintelui american Bill Clinton, care la sfarsitul celui de-al doilea mandat a lasat o economie americana foarte solida.
Acest specialist ne avertizeaza ca ' Europa se indreapta spre un dezastru daca insista pe masurile de austeritate '. Citind acest articol, ne intrebam ce economisti or fi consultat domnii Basescu-Boc de au devenit campionii europeni ai austeritatii pe seama romanilor. Nu punem la socoteala economistii de serviciu ai puterii. Or fi insa economistii care, sponsorizand Academia Romana, au devenit academicieni; or fi aceiasi economisti care au stat la capataiul tuturor falimentelor rasunatoare si a dezastrelor economice romanesti si care, in ciuda acestei triste realitati, au fost cei mai medaliati economisti romani! Au ajuns acestia, impreuna cu ' sinistrul cuplu ' - ca sa folosesc un alt cliseu postrevolutionar - cei mai aprigi europeni ai dezastrului si care, potrivit aceluias celebru Stiglitz, pun in pericol insusi proiectul Uniunii Europene ' !?
' Azi, Europa vrea un plan coordonat de austeritate. Daca va continua pe acest drum, se va indrepta spre un dezastru. Stim, dupa Marea Depresiune din anii 1930, ca asa ceva NU SE FACE ' ! , spune acest economist.
Daca acesta este avertismentul, iata care sunt si remediile recomandate. ' Europa are nevoie de SOLIDARITATE, nu de austeritate, care duce la cresterea somajului si la accentuarea depresiunii. In SUA, cand unul din state este in dificultate, TOATE celelalte se simt implicate. Suntem cu totii in aceeasi barca. Viabilitatea proiectului european este amenintat, mai intai de toate, de lipsa de solidaritate '.
Tot lipsa de solidaritate si asmutirea, pe rand, a unor parti din societatea civila si cea poiltica impotriva altora, orchestrate si stimulate de sinistrul cuplu, ameninta proiectul: Romania democratica si europeana. Proiect, de care milioane de romani si-au legat sperantele in ultimul deceniu.
Sa nu ne amagim ! Europenii au inteles ceva din avertismentele si recomandarile laureatului Nobel si au creat un fond de solidaritate si de interventie, in caz de necesitate, de 750 de miliarde de Euro.
Lumea inteligenta este atenta si preia lucrurile bune. Numai guvernantii Romaniei o tin intruna cu ' NU si NU '. Ne-a spus recent acest lucru un alt renumit demnitar, directorul general al Fondului Monetar International, domnul Strauss Kahn. Cu aceasta am atins o noua culme a politicii antisociale a unui cuplu politico-administrativ canceros - aceea ca poporul roman sa fie aparat tocmai de Fondul Monetar International de incompetenta, abuzul de putere si nesimtirea propriilor guvernanti.
Guvernantii vor sa anestezieze lumea cu ideea ca, prin taierea salariilor bugetarilor, a pensiilor si ajutoarelor sociale au ales, dintre mai multe rele, raul cel mai mic.
Noi credem, dimpotriva, ca este cea mai proasta din toate solutiile posibile. Este raul cel mai mare pentru ca afecteaza direct si grav hrana si sanatatea a peste 80% dintre cetatenii Romaniei. In plus este cea mai proasta solutie si pentru ca banii cu salariile mici si cu pensiile sunt "cei mai buni" bani din punctul de vedere al economiei reale si al finantelor publice: ei intra imediat, in luna urmatoare primirii lor, in circuitul economic si financiar. Cu acesti bani se platesc taxe, impozite, contributii de tot felul, se platesc alimente, medicamente, energie, abonamente si alte utilitati. Acestia sunt bani buni pentru ca nu se tin la ciorap, nu se duc in conturi ascunse in strainatate!
Guvernul loveste direct in propriii salariati, dar cel mai mult au de suferit salariatii din intreprinderile private! Patronii acestora au sesizat pericolul noii politici catastrofale a cuplului Basescu - Boc si, profitand si de conjunctura, deja au inceput sa cheme salariatii si sindicatele la negociere. Ce credeti ca le propun acestora? Ii pun sa aleaga: ori pleaca in somaj, ori accepta sa munceasca mai mult, dar pe 50% din salariul de pana acum! Patronii, impreuna cu guvernantii care ii saboteaza neplatindu-le datoriile, stiu bine ca oamenii nu au unde se duce, pentru ca nu sunt in stare sa creeze locuri de munca. Guvernul promite sa disponibilizaze alte 70 de mii de salariati si sa-i trimita in somaj.
Dar somajul este doar prima treapta a saraciei, pentru ca, dupa ce se parcurge periada in care se primeste indemnizatia de somai, in jur de 3-400 de lei / dupa ce va fi taiata cu 15%, oamenilor nu le mai raman alte sanse decat cersetoria, furatul si talharia.
Iata unde ne duc un presedinte, un Guvern si un Partid care spun intruna ca fac ceea ce trebuie! Saracie, coruptie, violenta.
Noi chemam romanii spre un alt mod de a face politica: la solidaritate, la respectul demnitatii umane, al legii si statului social de drept, o politica a dialogului social, a muncii serioase, rabdatoare si a recursului la competenta si profesionalism."