Senatorii au avut ieri un program scurt de lucru in plen. ßi aceasta deoarece multi dintre ei au lipsit de la sedinta, neintrunindu-se cvorumul necesar desfasurarii dezbaterilor.

Primii care au absentat au fost chiar reprezentantii Puterii, care a€“ daca ar fi venit toti a€“ ar fi putut asigura cvorumul de sedinta. Cu toate ca pe ordinea de zi erau inscrise sase proiecte anuntate ca prioritati de integrare, dezbaterea si aprobarea lor nu au putut avea loc, fiind amanate pentru ziua de luni.
Presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu, a promis ca va propune in plenul de luni prelungirea programului de lucru pe ziua respectiva pentru a se recupera proiectele inscrise pe ordinea zi de ieri.
De altfel, Vacaroiu a declarat, dupa suspendarea sedintei, ca in anii in care a condus el lucrarile Senatului nu s-a intamplat sa nu se intruneasca cvorumul decat in trei situatii.
Toate acestea au avut loc in sesiunea in curs, una fiind pe dezbaterea pe Regulament, cealalta pe Statutul minoritatilor nationale, saptamana trecuta, si ultima avand loc ieri. Presedintele Senatului s-a declarat dezamagit nu numai pentru pierderea de timp, dar si pentru faptul ca aceasta era prima sedinta in plen dupa adoptarea noului regulament al Camerei superioare. a€žMacar s-o fi onorat, daca tot a fost batalia asta pe regulamenta€œ, a spus Vacaroiu.

Bugetul este de vina

Nicolae Vacaroiu a explicat absenta colegilor prin preocuparea acestora de a lucra cu reprezentantii din teritoriu, in vederea intocmirii de amendamente la proiectul de buget pe 2006, termenul-limita pentru depunerea acestora fiind 31 octombrie.
La randul lor, reprezentantii Puterii au explicat ca, desi plenul a fost suspendat, ziua de ieri nu trebuie sa fie neaparat una pierduta. Ei au mentionat ca se duc la comisiile de specialitate din care fac parte pentru a dezbate proiectul bugetului de stat pe 2006.
Totusi, senatorii Opozitiei au precizat ca, in conditiile in care Puterea era in minoritate la sedinta de plen, aceeasi situatie se va repeta si la lucrarile comisiilor. Doru Ioan Taracila (PSD) nu le-a acordat circumstante atenuante Colegilor absenti din cadrul coalitiei de guvernamant, explicand neparticiparea acestora la plen prin faptul ca, atingandu-si scopul cu votarea noului regulament, nu mai au motive sa vina la sedinte.
Liderul grupului PRM, senatorul Gheorghe Funar, a apreciat, dupa suspendarea sedintei, ca senatorii Puterii au demonstrat astfel ca nu sustin Guvernul si integrarea Romaniei in Uniunea Europeana. a€žDau dovada de o atitudine antiromaneasca si sfidatoare la adresa contribuabililor. Cetatenii Romaniei trudesc din greu, platesc impozite tot mai mari ca sa ii tina si pe parlamentari, iar senatorii din partea Puterii refuza sa vina la dezbaterea legilor si pun, astfel, piedici in procesul de integrare a Romaniei in UEa€œ, a sustinut Funar.
Senatorul PD Paula Ivanescu sustine ca absenteismul va fi eradicat fiindca exista o propunere care va fi pusa in aplicare ca senatorilor, din provincie care absenteaza sa le fie taiata diurna de deplasare. çn plus, a€žo data cu votarea Statutului deputatilor si senatorilor, se vor acorda penalizari materiale celor care lipsesc in afara celor opt zile care sunt permise pentru fiecare senatora€œ. Ivanescu a recunoscut totusi ca de obicei cei care lipsesc sunt senatorii din Bucuresti, a€žpentru ca ei au unde sa se duca si ce sa faca in acest timpa€œ.