Senatorii au respins ieri Ordonanta de urgenta privind atributiile Guvernului interimar, act normativ care fusese deja respins si de Camera Deputatilor. Senatorii au respins ordonanta cu 51 de voturi la 47.
Ordonanta modifica Legea 90/2001 privind organizarea si functionarea Guvernului si prevedea ca Executivul al carui mandat a incetat sa poata indeplini pe langa actele privind administrarea treburilor publice si acte normative cu forta juridica de lege, in special in domeniul angajamentelor asumate de Romania in procesul de integrare europeana. Tot ieri, senatorii au respins si Ordonanta de urgenta pentru modificarea Legii privind alegerile parlamentare, desi voturile „pentru“ au fost mai multe decat cele „impotriva“, dar nu suficiente pentru adoptarea unei legi cu caracter organic. Pentru adoptarea ordonantei erau necesare minimum 69 de voturi „pentru“. Actul normativ a intrunit insa 47 de voturi „pentru“, 44 „impotriva“ si 3 abtineri.
Ordonanta vizeaza in primul rand reducerea campaniei electorale la 15 zile pentru alegerile parlamentare anticipate. Ordonanta, care a fost emisa de Guvern in perioada discutiilor privind convocarea alegerilor anticipate, va fi trimisa la Camera Deputatilor.
Acelasi lucru s-a intamplat si cu Ordonanta de urgenta pentru modificarea Legii referendumului.