Senatoarea Gabriela Firea a sustinut, in plenul Senatului din 29 Octombrie 2013, o declaratie politica cu titlul "Regele Mihai, ambasadorul valorilor nationale", pe care o puteti citi in continuare.

Saptamana trecuta, pe 25 octombrie, zi in care aniversam, de 54 de ani, Armata Romana, s-au implinit 92 de ani de la nasterea Majestatii Sale Regele Mihai. Chiar daca in mod oficial si traditional Regele este sarbatorit, in fiecare an, de ziua onomastica, poate si pentru a nu pune in plan secund aniversarea Armatei, gandurile noastre se indreapta, de fiecare data, si catre acest om cu adevarat remarcabil.
Devenit deja sinonim cu istoria, Regele a fost contemporan marilor schimbari care s-au produs in societate, in Romania, Europa si pe intreg mapamondul. El este de altfel singurul sef de stat din vremea ultimului razboi mondial care se mai afla in viata.
Indiferent de cum l-a purtat destinul prin viata, si Dumnezeu ii este martor al grelelor incercari prin care a trecut, Regele si-a iubit tara si poporul asa cum numai un suveran poate si stie sa o faca. Personalitatea sa marcanta a inspirat generatii de romani care au aflat in el un adevarat model de viata si de traire romaneasca.
In vremuri tulburi, asa cum au fost in ultimele doua decenii, cand poate nevoia obiectiva a unui far calauzitor ar fi putut sa-l impinga spre atitudini politice explicite, Regele Mihai si-a pastrat intotdeauna distanta aristocratica fata de politica militanta si s-a rezumat la a-si aduce contributia la marile proiecte nationale.
In urma cu doi ani, chiar in ziua cand aniversa implinirea a noua decenii de viata, Majestatea Sa a fost invitat sa se adreseze Parlamentului Romaniei. Trecusera sase decenii de la precedenta sa cuvantare in fata alesilor neamului, iar timpul parea ca se oprise in loc. Cuvintele sale simple, dar pline de sens, marcau un arc elegant peste timp, dovada a trainiciei principiilor alese.
"Lumea de maine nu poate exista fara morala, fara credinta si fara memorie. Cinismul, interesul ingust si lasitatea nu trebuie sa ne ocupe viata. Romania a mers mai departe prin idealurile marilor oameni ai istoriei noastre, servite responsabil si generos", spunea atunci Regele Mihai, cuprinzand intr-o singura fraza esenta politicii responsabile.
Va propun, stimati colegi, sa luam o cat de mica pauza de la luptele noastre de zi cu zi si sa reflectam, pret de cateva clipe, la adevarul din cuvantul Regelui. Pentru ca, nu-i asa?, trebuie sa vedem Romania de astazi nu ca pe o mostenire de la parintii nostri, ci ca pe o tara pe care am luat-o cu imprumut de la copiii nostri". Asa sa ne ajute Dumnezeu!