Sute de oameni si o multime de oficialitati au condus-o ieri pe ultimul drum pe Florica Cozminca, sotia senatorului Octav Cozminca. De Florii, chiar in ziua in care ar fi trebuit sa implineasca 57 de ani, ea a fost inmormintata in cimitirul din Talpa, satul natal al parlamentarului. Localitatea a trait ieri una din cele mai agitate zile din istorie, zeci de limuzine cu numere Bucuresti, Suceava, Iasi, Botosani, Gorj si din alte judete de prin toata tara strabatindu-i drumurile, iar circulatia fiind dirijata de cadre ale Politiei Rutiere. Biserica "Sfinta Treime ", ctitorita chiar de familia Cozminca, s-a dovedit neincapatoare pentru multimea de credinciosi care a dorit sa asiste la slujba, iar coroanele, asezate una linga cealalta, aproape ca au inconjurat lacasul de cult. Avindu-l alaturi pe fiul Bogdan, Octav Cozminca a stat continuu la capatiiul celei care i-a fost sotie din 1973, mai iesind din biserica atunci cind il podideau lacrimile. Mai mereu linga el a stat deputatul Serban Mihailescu, fost secretar general al Guvernului, care i-a fost coleg in precedentul Executiv. Ei au asistat la Sfinta Liturghie, dupa care si la cea de inmormintare, inceputa spre amiaza. Aceasta a fost oficiata in curtea lacasului de cult de un sobor de 18 preoti, condus de PS Calinic Botosaneanul. Pe masura trecerii timpului, unul cite unul au inceput sa apara fosti sau actuali lideri PSD, oameni care de-a lungul vremii au ocupat functii deosebit de importante in aparatul de stat. Valer Dorneanu, fost presedinte al Camerei Deputatilor, deputatul Eugen Bejinariu, fost secretar general al Guvernului, deputatul Viorel Hrebenciuc, senatorii Ion Solcanu si Antonie Iorgovan, presedintele Consiliului Judetean Suceava, Gavril Mirza, primarul Iasului Gheorghe Nechita, viceprimarul Sucevei, iar de la Botosani Constantin Contac, presedintele Consiliului Judetean, deputatul Costica Macaleti, Mihai Darie, Gheorghe Marcu, consilierii judeteni Adrian Haidautu, Tiberiu Lungu, Andrei Dolineaschi si alti membri de rind ai PSD Botosani. "Uite mama, asta-i Hrebenciuc ", s-a auzit cind linga sicriu a ajuns si parlamentarul de Bacau. De altfel, un usor murmur insotea fiecare sosire a unui oficial. Ultimul venit a fost Mircea Geoana, noul presedinte al PSD, care era alaturi de sotie. Toate oficialitatile l-au imbratisat si incurajat pe Cozminca. In multe rinduri acesta nu a putut sa se mai stapineasca si a inceput sa plinga, fiind luat de dupa spate de fiul sau. O sumedenie de barbati si femei, rude sau simpli locuitori din imprejurimi, au lacrimat in mai multe rinduri, avind numai cuvinte de lauda la adresa senatorului si a sotiei sale, oamenii apreciind mai cu seama constructia bisericii.
PS Calinic Botosaneanul a dat citire unui mesaj al Inalta Prea Sfintitului Daniel, Mitropolit al Moldovei si Bucovinei. "In aceste momente de durere si de grea incercare, va amintim cuvintele Sfintului Apostol Pavel, care zice: 'nu va intristati ca cei care nu au nadejde, pentru ca, de credem ca Iisus a murit si a inviat, tot asa credem ca Dumnezeu, pe cei adormiti prin Hristos, ii va aduce impreuna cu el'. Doamna Florica Cozminca a fost o buna crestina, ajutind deseori biserica si pe semenii sai. (...) Intrucit a fost milostiva si a ajutat multi oameni, doamna Florica Cozminca, chemata la Domnul in acest timp de urcus duhovnicesc spre inviere, primeste binecuvintarea Mintuitorului Hristos, care deschide portile Imparatiei Cerului pentru e ", se arata in mesaj. Conform obiceiurilor locului, sicriul a fost dus cu un car tras de boi, la capatul caruia a stat senatorul, fiul si mama sa. In spatele lor, copii si batrini, sateni incovoiati de munca si oficialitati de stat, au format un cortegiu care s-a intins pe citeva sute de metri. "Jumatate nu-s de pe aaici ", murmurau satenii din Talpa mirati de avalansa de lume. Altii povesteau despre "Ticuta " si sotia sa decedata. In cimitir oamenii s-au calcat pe picioare pentru a urmari ceremonia. Copii, tineri si batrini s-au urcat pe marginile monumentelor funerare pentru a vedea mai bine ce se intimpla. "Saracu a Octav, saracu a Octav ", spunea marcat Mircea Geoana in timp ce senatorul isi lua ramas bun de la cea care i-a fost alaturi peste trei decenii.
Dupa slujba zeci de oameni l-au inconjurat si felicitat pe noul sef al PSD. Chiar in curtea bisercii oamenii s-au ingramadit pentru a da mina cu el, l-au pupat si i-au cerut "sa nu uitati de amaritii astia de la tara ". Dintr-un microbuz Mercedes s-au impartit sute de pomeni, iar oficialitatile s-au strins la casa de praznuire din curtea Bisericii "Sfinta Treime ".
Florica Cozminca s-a nascut la Cindesti in 1948. Tatal sau, profesor, a murit cind ea avea doar cinci ani. Gimnaziul l-a facut in comuna, cursurile liceale la Dorohoi, iar apoi a urmat Facultatea de Chimie Alimentara din cadrul Universitatii Galati. A fost specialista in domeniul produselor zaharoase, ocupind intr-o perioada functia de director in cadrul Ministerului Agriculturii. Avea probleme de sanatate, pe care, potrivit spuselor preotilor, le-a dus "cu seninatate si demnitate ". PS Calinic Botosaneanul a spus ca "viata, daca nu i s-ar fi sfirsit, ar fi devenit o suferinta prelungita si astfel, pentru ca suferinta sa nu ii devina nemuritoare, moartea vine ca o usurare si ca o dezmierdare ".