Ceea ce se anunta o obisnuita sedinta a Consiliului Local Mangalia s-a transformat, pe neasteptate, intr-un adevarat scandal al ... "independentilor". Mai precis, alesii locali care, din diferite motive nu mai fac parte la ora actuala din nici un partid politic, au gasit in sedinta din 6 februarie, "resursele" sa-si impuna punctul de vedere intr-un mod inedit pentru Consiliul Local Mangalia - proteste, injurii, intr-un cuvant scandal in toata regula.
Primarul Mangaliei, Zamfir Iorgus, a facut, la inceputul sedintei, o scurta trecere in revista a proiectelor care vor avea prioritate in bugetul local. Este vorba, in primul rand, de cele doua programe cu finantare PHARE - reabilitarea Portului Turistic si a "cordonului" Saturn-Venus-Balta Mangalia, dar si de continuarea reabilitarii iluminatului public in Cartierul Colonisti si continuarea infrastructurii si a utilitatilor pentru cartierele de locuinte sociale, ANL si pentru tinerii casatoriti. Printre noutatile anuntate de primarul Iorgus s-au numarat sprijinul pe care Consiliul Judetean Constanta l-a anuntat si pentru anul in curs in ceea ce priveste sustinerea financiara a Festivalului "Callatis", precum si inaintarea catre Consiliul Local a unui proiect de mediu privind selectarea deseurilor, care priveste zona Mangaliei si a localitatilor limitrofe. Cel mai aprins punct de pe ordinea de zi l-a constituit hotararea de consiliu prin care se stabilesc masuri premergatoare contractarii unei linii de credit. Este vorba despre un credit sau mai bine spus o "linie de creditare", pe care Primaria Municipiului Mangalia intentioneaza sa o ia de la o banca nationala. Discutiile de luni au fost unele "premergatoare", dupa cum se arata si in proiectul de hotarare, lucru ce nu a fost insa agreat de mai multi dintre consilierii prezenti in sala. Cel mai virulent oponent al acestui proiect a fost Florian Marin, liderul Sindicatului Liber "Navalistul" din Santierul Naval Daewoo Mangalia, care a solicitat ca in proiect sa apara date mai concrete, precum termenii in care se face aceasta creditare, durata creditului si garantiile pe care Primaria urmeaza sa le puna gaj. Discutiile au degenerat insa curand, iar consilierii s-au impartit in doua tabere - cei care sustineau punctul de vedere al primarului Zamfir Iorgus (care, anterior, a si explicat faptul ca linia de creditare nu va fi contractata decat in urma aprobarii Consiliului Local, dupa ce au fost definitivate toate conditiile), iar in cealalta parte s-au grupat "independentii" Florian Marin si Constantin Filimon, alaturi de care s-a aflat si PRM-istul Ion Minca. Suparata, cea mai mare parte a celor 19 consilieri a inceput sa paraseasca pe rand sala de sedinte, unii pentru a-si calma nervii, altii pentru a se consulta cu colegii de partid. In final, dupa toata tevatura care a ridicat in picioare Consiliul Local Mangalia, s-a dovedit un balon de sapun: toti consilierii, fara exceptie, au votat pentru stabilirea masurilor contractarii liniei de credit, urmand ca la viitoarea sedinta sa fie stabilite si conditiile acesteia. Seful Comisiei Sociale din cadrul primariei, Marian Boroiu - "independent" la randul sau din decembrie anul trecut - a fost unicul care s-a opus deciziei.

830 de miliarde de lei buget pentru 2006

Consilierii locali au mai aprobat in sedinta ordinara de luni proiectul de hotarare privind bugetul de venituri si cheltuieli pentru anul in curs. Dupa cum declara inca de la sfarsitul lui 2005 primarul Zamfir Iorgus, in bugetul pe anul acesta, care numara 831 miliarde de lei, s-au acordat sume substantiale pentru sanatate, iluminat public, Muzeul de Arheologie "Callatis" si Centrul Cultural Mangalia, precum si pentru cluburile sportive. Una dintre deciziile ce urmau sa fie luate cu privire la Centrul Cultural Mangalia, care privea stabilirea tarifelor practicate de institutie la inchirierea spatiilor interioare, a fost amanata pentru sedinte urmatoare, intrucat, pe langa hotararea de consiliu, alesii locali au mai primit si propunerea directorului institutiei, Viorel Chiurtu, cu privire la aceste taxe. Mai mult, activitatea Centrului Cultural a fost aspru criticata de mai multi dintre consilierii locali, care au aratat ca lacasul de cultura a devenit mai degraba un imobil fara nici un fel de manifestare de amploare. Si pentru ca finalul sa fie la fel de "animat" ca intreaga sedinta, un alt scandal a izbucnit in momentul in care Florian Marin a declarat ca intrarea Mangaliei, odata cu Romania, in Uniunea Europeana, nu va fi de bun augur pentru localnici. "Mangalia nu este pregatita pentru proiecte precum Portul Turistic, care nu va ajuta locuitorii ci numai pe proprietarii de yachturi. Nu putem fi oras european cand pretul la gunoi este prohibitiv pentru multi dintre mangalioti", a declarat Florian Marin.