Consiliul Suprem de Aparare a Tarii are astazi o noua sedinta. Aceasta se anunta foarte tensionata, din cauza relansarii de catre premierul Tariceanu si PNL a proiectului de retragere a trupelor romanesti din Irak. De data aceasta, tema are o miza mult mai mare.
Daca prima propunere, a fostului ministru Teodor Atanasiu, era un atac la adresa modului in care presedintele Basescu dirijeaza politica externa si de securitate a Romaniei, acum este vizat direct si PD. Luni, liberalii au lasat sa se inteleaga destul de clar ca refuzul democratilor de a sustine retragerea este un motiv suficient pentru premierul Tariceanu sa renunte la serviciile ministrilor democrati.
Mai mult, presedintele PNL i-a solicitat ministrului apararii, Sorin Frunzaverde, sa prezinte la urmatoarea sedinta de guvern un calendar al retragerii efectivelor militare ale Romaniei din Irak, simultan cu inceperea consultarii aliatilor nostri implicati in aceasta tara.
Primul-ministru i-a dat chiar si un termen lui Frunzaverde pana la care soldatii romani trebuie sa se intoarca in tara: pana la Craciun. Este evident ca liberalii i-au pus pe democrati cu spatele la zid, deoarece sprijinul pentru aceasta initiativa este o delimitare clara de pozitia lui Traian Basescu. Mai mult, lui Frunzaverde i s-a cerut practic sa renunte la principiile sale, pedistul declarand imediat dupa ocuparea postului de la MApN ca retragerea din Irak nu va mai constitui subiect de dezbatere publica.
Alt punct de pe ordinea de zi care va provoca aproape in mod cert dispute intre presedinte si premier este analiza pachetului legislativ privitor la siguranta nationala, pe care l-au initiat 71 de parlamentari ai PNL. Cum punctele de vedere ale celor doi despre cum ar trebui sa functioneze sistemul de securitate nationala sunt divergente, membrii CSAT vor fi impartiti in doua tabere. Legat de acest subiect, CSAT are pe ordinea de zi si discutarea strategiei nationale de securitate pe care Basescu ar fi trebuit sa o trimita pana acum la parlament. Comisiile de specialitate de la parlament i-au cerut presedintelui sa finalizeze cat mai repede documentul, astfel incat pachetul de legi ale sigurantei initiat de guvern sa fie pus in conformitate cu strategia.
Pe ordinea de zi mai figureaza si o informare despre contractul incheiat de statul roman cu britanicii de la BAE Systems privind suportul logistic al fregatelor achizitionate de marina militara, dar si prioritatile de politica externa ale Romaniei ca membra a Uniunii Europene. La sedinta CSAT, Tariceanu va participa atat in calitate de prim-ministru, cat si ca ministru de externe.