Colegiul Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS) a declansat din oficiu verificarea secretarului de stat in Ministerul Administratiei si Internelor Mircea Nicu Toader pentru a se constata daca demnitarul a colaborat cu fosta Securitate sau a fost agent al politiei politice comuniste.

In acest sens Serviciul Roman de Informatii a predat CNSAS dosarele de urmarire informativa din perioada 1986-1989 intocmite pe numele lui Mircea Toader pentru "relatii neoficiale cu cetateni straini". In paralel s-au cerut date si de la Serviciul de Informatii Externe, dar si de la Serviciul de Informatii al Armatei, care vizau intocmirea pe numele lui Mircea Toader a unor dosare de colaborator sau de urmarire intocmite de fostele organe de securitate ca politie politica. Nu in ultimul rind, institutiile amintite au comunicat rezultatele verificarilor efectuate privind posibila racolare a secretarului de stat ca ofiter al fostei Directii a IV-a din cadrul Departamentului Securitatii Statului.

CNSAS a facut ieri cunoscuta decizia sa in cazul secretarului de stat in Ministerul Administratiei si Internelor dupa centralizarea datelor primite de la serviciile de informatii, concluzionind ca "Toader Mircea Nicu nu a fost agent/colaborator al politiei politice comuniste". Decizia Colegiului Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii poate fi contestata in termen de 15 zile de catre orice persoana interesata.