Sondajul realizat ieri de Centrul de Sociologie Urbana si Regionala (CURS), valabil la inchiderea urnelor (ora 21.00) si facut public la ora 22.30, indica egalitate perfecta intre Adrian Nastase si contracandidatul sau Traian Basescu.

Intr-un alt sondaj, efectuat de INSOMAR, cei doi candidati au obtinut acelasi scor, respectiv fiecare cite 50% din voturile exprimate.

"Uniunea Nationala PSD+PUR si-a asumat o raspundere politica pentru tara si indiferent de cine cistiga alegerile Romania nu trebuie sa piarda, Romania, din contra, trebuie sa cistige ", a spus Adrian Nastase.

Candidatul PSD+PUR la Presedintie si-a exprimat convingerea ca sondajul la iesirea de la urne prezentat de CURS, care anunta initial (la ora 21.00 si valabil pentru ora 19.00) un avans de 160.000 de voturi in fata contracandidatului sau, Traian Basescu, se va consolida astazi.

Candidatul Aliantei D.A. PNL-PD, Traian Basescu, a sustinut dupa prezentarea estimarilor institutelor de sondare a opiniei publice la iesirea de la urne, ca a cistigat alegerile prezidentiale. Basescu a afirmat ca el va avea un avantaj de patru procente fata de Adrian Nastase. Traian Basescu a multumit electoratului pentru increderea acordata si a declarat ca va "fi un presedinte de care toti romanii vor fi multumiti ".

La rindul sau, copresedintele Aliantei D.A., Calin Popescu Tariceanu, a spus ca in momentele urmatoare cel mai important este modul cum se comporta cei care lucreaza la sectiile de votare si in birourile electorale judetene. El a precizat ca ADA nu va tolera atitudini de genul anularii voturilor, considerindu-le un atentat la siguranta nationala. "Prin urmare toti cei care sint functionari in sectiile de votare au o maxima responsabilitate si vor suporta toate consecintele pentru modul in care se comporta ", a afirmat Tariceanu.


Bucurie la sediul Aliantei DA


O explozie de bucurie a fost inregistrata, aseara, la sediul Aliantei DA PNL-PD, imediat dupa ce televiziunile centrale au prezentat rezultatele sondajelor realizate la iesirea de la urne si dupa ce liderul Traian Basescu s-a autodeclarat invingator. Pentru a-si manifesta satisfactia fata de rezultatele estimative ale prezidentialelor de ieri, tinerii liberali si democrati au iesit in fata sediului partidului si au aprins artificii si petarde. La rindul lor, liderii Aliantei s-au aratat convinsi ca Basescu este noul presedinte al tarii, insa si-au manifestat temerea ca rezultatul final al scrutinului ar putea fi viciat de fraudele electorale puse la cale de partidul de guvernamint.

"S-a incercat prin toate mijloacele fraudarea acestor alegeri. Noi simtim ca sintem adevaratii

cistigatori ", a declarat, aseara, primarul Botosaniului, Catalin Flutur, care este, in acelasi timp, si presedintele organizatiei municipale a PNL.

"Din nefericire, si acest de-al doilea tur a fost umbrit de ilegalitati. Frauda nu se face furind zeci de mii de voturi intr-un singur loc, ci furind cite putine voturi in mai multe locuri. Asa s-a intimplat ca si astazi (ieri- n.r.) sa avem exemple concrete de nerespectare a legii. Ceea ce este mai grav este ca aceste ilegalitati au fost ingaduite de niste judecatori ", a spus, aseara, dupa anuntarea rezultatelor estimative, deputatul Radu Dragus, presedintele organizatiei judetene a PD. Dragus crede ca, daca Basescu devine presedinte, alianta politica din care face parte ar trebui sa isi asume formarea unui guvern minoritar. In cazul in care co-presedintele Aliantei DA, Traian Basescu, nu va fi desemnat invingator, liberalii si democratii vor solicita renumararea voturilor si infiintarea unei comisii parlamentare de ancheta privind eventualele fraude inregistrate la aceste alegeri parlamentare si prezidentiale.

De la sediul de campanie al Aliantei DA au lipsit aseara proaspetii parlamentari liberali Mihai

Tibuleac si Liviu Cimpanu, plecati la Bucuresti, unde astazi va avea loc sedinta de constituire a

noului parlament.


Si ingrijorare la PSD


O tristete si o tacere mormintala s-au lasat ieri seara la sediul PSD dupa anuntarea rezultatelor

estimative. Echipa judeteana de conducere a partidului de guvernamint a urmarit exit poll-urile

anuntate de Televiziunea Romana care ii dadeau pe cei doi candidati la egalitate perfecta si

minute bune nimeni nu a putut avea o reactie. Nici macar comutarea pe Antena 1, unde Adrian Nastase era cotat cu 50,7%, iar Traian Basescu avea 49,03% nu a avut darul de a schimba atmosfera. Cu greu cei prezenti au putut ingaima citeva cuvinte pentru presa. Atit Constantin Contac, presedintele PSD Botosani, cit si deputatul Costica Macaleti, ex-deputatul Gheorghe Marcu si secretarul general Gheorghe Vizdoaga abia au articulat cite o declaratie. Cu totii au spus insa ca premierul Nastase este cistigator. "Candidatul Uniunii Nationale PSD^PUR a cistigat, iar Traian Basescu va ramine acolo unde ii este locul, alaturi de Viorel Lis si Crin Halaicu ", a spus Gheorghe Vizdoaga, in timp ce deputatul Macaleti a aratat ca "pina in prezent am auzit doar rezultatele de la ora 19.00. Sigur Adrian Nastase, candidatul nostru la Presedintie va avea avantaj. Sintem increzatori, trebuie sa asteptam rezultatele finale ".

PSD-istii prezenti la sediu aveau pregatite artificii, sampanie, produse fast-food, care au fost insa uitate. "Nu avem inca un rezultat final, asa ca e bine sa mergem acasa ", a spus dupa doar vreo zece minute Constantin Contac, trimitindu-si subalternii acasa si sperind cu glas tare ca artificiile se vor lansa dupa anuntarea rezultatelor. In doar citeva zeci de secunde capii PSD s-au urcat in masini de teren si alte automobile luxoase si au plecat case. Altii au mai trecut pe la camera de protocol si abia apoi au parasit zona.

Ca si dupa primul tur si de aceasta data, in afara de liderii PSD s-au aflat si directori de firme

private sau institutii prezenti mai putin in prim-planul vietii politice botosanene. Ioan Toma si Victor Florea de la Directia Agricola, Constantin Enacache, de la Centrul de Consultanta Agricola, Teodor Dimitriu de la Agentia pentru Ocuparea Fortei de Munca, Florentin Pietraru de la societatea Termica, Aurel Suster, patronul fostului Recopan, au fost prezenti la sediul PSD. In schimb, nu a fost vazut nici un membru PUR, iar dintre parlamentari doar Costica Macaleti s-a aflat prin zona. Ceilalti parlamentari erau deja plecati spre Bucuresti.


Botosanenii, fruntasi la votat


La prima raportare de la ora 9, prezenta la vot in cele 47 de sectii de votare care formau esantionul reprezentativ a fost de numai 3,64%. In fapt, in primele doua ore, in cele 47 de sectii se prezentasera numai 1.487 de alegatori. Prezenta era mai mare decit media inregistrata pe tara, dar ceva mai mica decit cea consemnata la primul tur de scrutin. Faptul ca oamenii au inceput sa mearga la vot dupa ora 10 s-a vazut la prinz, cind BEJ a comunicat o prezenta la urne de 12,82%. Ca si in urma cu doua saptamini, cei mai zelosi s-au dovedit a fi tot cei din mediul rural, acolo unde prezenta a fost de 14,44%, cu aproape patru procente mai mult decit in mediul urban.

O situatie mai putin obisnuita a fost inregistrata la sectia de votare 52 inclusa in categoria celor cu statut special. Din cauza numarului mare al celor care au dorit sa voteze pe listele speciale, la ora 19 au fost epuizate buletinele de vot, fiind nevoie de aducerea a inca 100 de exemplare. Afluxul de alegatori s-a regasit si in cifrele raportate la ora 20. Astfel, potrivit datelor centralizate de Directia de Statistica, cu o ora inainte de inchiderea sectiilor de votare, la urne se prezentasera circa 57% dintre alegatori, procent foarte apropiat de cel inregistrat in 28 noiembrie. La Gorbanesti, Vorona si Mihaileni, pina la ora 18.00 votasera peste 60% dintre persoanele aflate pe listele permanente. Singurele probleme semnalate au fost legate de obligatia satenilor de a merge pina in centrul comunei pentru a-si exericta dreptul de vot sau de persoane care au dorit sa aleaga presedintele tarii in numele unor rude aflate in imposibilitate de a ajunge la sectiile de votare. La Vorona s-au inregistrat si nemultumiri din partea unor persoane cu domiciliul in Constanta, Piatra Neamt sau din diferite zone ale judetului, carora nu li s-a permis sa voteze pe raza comunei. Un alegator din Trestiana a semnalat ca la aproximativ 300 de metri de sectia de votare se afla un stilp cu un afis electoral, fiind luate masuri pentru indepartarea acestuia.