Jurnalul National informeaza: Parvulescu: "Basescu vrea sa elimine UDMR din Parlament"
El mai spune ca este vorba despre o exacerbare a nationalismului care va creste sprijinul PDL in Transilvania.
Statutul minoritatilor nationale ar trebui sa intre in aceasta saptamana in dezbaterea plenului Camerei Deputatilor, dupa cum solicita UDMR. Dorinta presedintelui Uniunii, Kelemen Hunor, este sa se prezinte, pe 25 iunie, la Consiliul Reprezentantilor Unionali, cu legea votata in Parlament. Dar nu numai atat, ci sI cu ea votata in forma dorita de UDMR.
Articolul 14 al proiectului a fost insa votat joi in Comisia pentru drepturile omului din Camera Deputatilor intr-o forma care pune coalitia pe un butoi de pulbere. Mai exact, in proiectul UDMR, articolul 14 interzice statului sa schimbe limitele unitatilor administrativ-teritoriale sI ale circumscriptiilor electorale daca acest lucru modifica ponderea unei minoritati in cadrul populatiei totale. Adica, daca populatia maghiara este majoritara in judetele Harghita sI Covasna, statul n-ar putea sa inglobeze teritoriile respective in judete mai mari, cu populatie romaneasca, astfel incat maghiarii sa devina minoritari sI, mai mult, sa fie subreprezentati in Parlament.
Pe de alta parte insa, PDL sustine ca acest articol este neconstitutional pentru ca suprima dreptul statului de a se organiza, iar in Comisia pentru drepturile omului articolul a fost modificat. Asfel, statul va putea decupa judetele sI circumscriptiile electorale chiar sI cu schimbarea ponderii minoritatilor nationale, fara a le afecta insa drepturile prevazute de legislatie.
Politologul Cristian Parvulescu spune insa ca modificarea ponderii unei minoritati nationale intr-o unitate administrativ-teritoriale poate afecta dreptul ei la reprezentare in Parlament, lucru care contravine Cartei drepturilor omului. "Varianta PDL este neconstitutionala pentu ca articolul 20 din Constitutie arata ca acordurile internationale sunt superioare Constitutiei in privinta drepturilor omului, iar Romania a ratificat tratate tratate internationale care recunosc dreptul minoritatilor la reprezentare sI la a fi consultate in privinta modificarii limitelor teritoriale", a explicat Parvulescu pentru Jurnalul National.
In acest context, UDMR cere pastrarea articolului 14 in forma initiala, chestiunea urmand sa fie clarificata in sedinta de azi a Coalitiei. "Au fost unele modificari cu care nu am fost de acord si am cerut colegilor din PDL sa oprim discutiile pana la clarificarea chestiunilor care ar fi trebuit sa ramana in varianta oficiala, cea votata in cele trei comisii in 2007-2008. Am vorbit cu premierul Boc sa suspendam discutiile pana la clarificarea acestor aspecte", a precizat Kelemen, adaugand ca spera ca dezbaterea sa se deblocheze, iar proiectul sa se voteze pana la sfarsitul lunii.
Pe de alta parte insa, liderul deputatilor PDL din Camera Deputatilor, Mircea Toader a declarat ca va sustine in Coalitie pastrarea ultimei forme votate a articolului 14. "Noi am constat ca e neconstitutional sa-i interzici statului sa se organizeze. Statul are acest drept, trebuie doar sa nu atinga drepturile dobandite de o minoritate prin legislatie", a explicat Toader.
Cristian Parvulescu spune insa ca daca formula PDL va ajunge sa fie aplicata va crea probleme Romaniei in context international sI va crea tensiuni etnice artificiale in interior. "Cred ca este vorba doar de un joc politic al PDL. In primul rand este vorba despre exacerbarea nationalismului pentru a castiga voturi. Acest scandal va creste sprijinul PDL in randul romanilor din Transilvania, in detrimentul USL, de la care se pot trage voturi.
Pe de alte parte, cred ca se urmareste iesirea acestui guvern din scena, pe fondul unui scandal nationalist care ii va curata imaginea, sI inlocuirea lui cu unul tehnocrat. Cel mai grav aspect al acestui joc politic este insa faptul ca este vizata reprezentarea maghiarilor in Parlament. Prezenta UDMR in Parlament a asigurat pacea etnica in ultimele decenii. Limitarea reprezentarii maghiarilor in Parlament ii va aduce intr-o situatie de combativitate excesiva. Vom asista la o campanie electorala in care nu se vor discuta problemele economice, ci problemele etnice, intr-un mod foarte radical. Sa remarcam cine a anuntat brusc aceasta reorganizare administrativa acum - presedintele Traian Basescu - sI nu pot sa nu ma intreb de ce se porneste acest conflict etnic acum", a declarat Cristian Parvulescu pentru Jurnalul National.