Plenul Senatului a votat ieri un proiect de lege in care se precizeaza ca asezamintele monahale romanesti de la Muntele Athos, Ierusalim si Ierihon vor primi anual de la bugetul de stat 200.000 de euro. Senatul a aprobat legea privind acordarea unui sprijin financiar asezamintelor monahale de la Muntele Athos, Ierusalim si Ierihon, initiata de senatorii PSD Ion Solcanu si Razvan Theodorescu, senatorii PRM Gheorghe Funar, Mihai Ungheanu si Viorica Moisuc si senatorul PC Sabin Cutas.
"Suma va fi cuprinsa in bugetul Ministerului Culturii si Cultelor, ca ordonator de credite, care asigura virarea acestei sume catre Patriarhia Romana, prin Secretariatul de Stat pentru Culte. Patriarhia Romana asigura distribuirea judicioasa a sumei catre schiturile si chiliile romanesti de la Muntele Athos si catre asezamintele monahale romanesti de la Ierusalim si Ierihon", prevede proiectul votat de Senat.
Initiatorii precizeaza ca pe Muntele Athos exista doua schituri romanesti si mai multe chilii, dar ca toate asezamintele monahale de acolo "nu au personalitate juridica, ci depind de manastirile grecesti, rusesti sau sarbe pe al carui teritoriu fiinteaza".
De asemenea, initiatorii spun ca aceeasi situatie se regaseste si in cazul asezamintelor monahale de la Ierusalim si Ierihon, care sunt finantate doar prin chete publice initiate de stareti.
Proiectul de lege urmeaza sa fie dezbatut si de Camera Deputatilor.(D.G.)