ImpactNews: Geoana joaca PSD-ul pe degete (Autor: Corina Dragotescu)

Geoana a reusit, in ultimele zile, sa invarta PSD-ul cum a vrut. In primul rand, i s-a rupt in paispe, cum se spune, de solicitarea lui Ponta de a pleca de la sefia Senatului. Mai mult, a mai si condus sedinta in care trebuia sa i se decida soarta. Apoi i-a facut pe Iliescu si Nastase sa-i tina partea, desi acestia ii sunt, poate, cei mai inversunati adversari.

Din avantul primei zile, cand Poanta i-a pus in vedere sa plece, n-a mai ramas prea mult. A ramas, in schimb, Ponta in ofsaid. Cand era pe cai mari, Iliescu si Nastase i-au taiat-o public si au spus ca nu se pune problema excluderii lui Geoana din PSD, pentru ca se pierde functia. A fost exact lucrul pe care Ponta l-a scapat din vedere, anume ca Iliescu si Nastase au un profund respect pentru tot ce inseamna functii in stat, mergand pe principiul mai bine sa o ai in palmares decat sa fie a celorlalti. Adica mai bine cu Geoana la Senat, decat sa aiba PDL-ul presedintia Senatului. Asta pentru ca daca ar fi exclus din PSD, Geoana ramane in continuare presedinte al Senatului, pe mana PDL-ului.
Victor Ponta avea nevoie de o demonstratie de forta in partid, pentru a reintrona disciplina si ordinea. Multi primari sunt cu bagajele la usa ca sa plece la UNPR, un partid care, desi de-a dreptul militarizat, este totusi pe placul multor pesedisti. Biciul lui Oprea este ca placerea sadomasochistilor, atrage dupa el si multa satisfactie, de obicei masurata in bani. E greu pentru Ponta sa-i faca fata. Si atunci, macar biciul sa-l poata manevra. Cea mai buna spinare a fost a lui Geoana. Aici, Ponta a calculat corect. Indiferent de reactia lui Geoana, miza este o functie pe care, oricum, PSD o are doar in scripte, nu si de facto. In plus, Geoana ar fi fost un exemplu pentru cei tentati sa joace la doua capete. Numai ca bumerangul s-a intors si la pocnit pe Ponta, care a picat prost in fata poporului pesedist.
Pe culoare se vorbeste deja despre noua formatiune a lui Geoana, facuta pe structura PIN, careia i s-ar alatura si cateva nume importante ale PSD, despre intrarea acestora la guvernare si despre destramarea USL-ului in ianuarie.
E un scenariu aproape stiintifico-fantastic, dar ne-am obisnuit cu toate ciudateniile politicii. Deocamdata, in meciul Ponta-Geoana a punctat Geoana.