Din analiza textelor de lege care reglementeaza in mod direct sau indirect chestiunea suspendarii presedintelui Republicii, raportul identifica doua tipuri de actori implicati in acest proces: i) actori cu functie activa: parlamentarii care initiaza procesul si ii) actori cu functie reactiva: presedintele Republicii, Curtea Constitutionala, cetatenii cu drept de vot cuprinsi in listele electorale.

"Regim de autoritate personala"

Astfel, dupa strangerea numarului minim de semnaturi necesare depunerii cererii de suspendare, actiunea poate esua fie: a) in Parlament sau b) la referendumul national. La momentul finalizarii acestui raport de analiza, principalul obstacol in calea suspendarii din functie a lui Traian Basescu il reprezinta votul din Parlament, mai precis obtinerea majoritatii absolute. Daca suspendarea lui Traian Basescu va esua, cunoscand antecedentele sale autoritariste, precum si caracterul sau razbunator, este foarte posibil ca seful statului sa incerce sa dea o lovitura si mai puternica actualei structuri constitutionale, solicitand realizarea unui regim "prezidential", bazat pe preeminenta structurilor de forta; in fapt, un regim de autoritate personala.

Obstacole in calea demiterii

Pentru ca Traian Basescu sa fie demis din functie in urma unui referendum, trebuie depasite doua obstacole de natura diferita. Mai intai, este necesara prezenta masiva la vot a cetatenilor romani, pentru a indeplini cerintele din Legea referendumului. Al doilea obstacol este de natura politica si consta in sansele de ai convinge pe cetateni ca Traian Basescu nu mai merita sa ramana in fruntea statului roman. ¥inand cont de calitatile comunicationale ale lui Traian Basescu, dar si de capacitatea lui de manipulare a opiniei publice, actualul sef al statului va putea fi demis printr-un cumul de factori: i) constituirea unei majoritati solide in randul partidelor politice, care sa militeze pentru demiterea lui Traian Basescu; ii) mass-media sa fie, in cea mai mare parte, sustinatoare a demiterii; iii) societatea civila sa sustina si ea necesitatea demiterii lui Traian Basescu. Acestea sunt cateva dintre potentialele directii de actiune in procesul de suspendare a lui Traian Basescu direct inspirate din modul sau de a concepe relatia cu societatea romaneasca si clasa ei politica, de a respecta legile statului de drept.