Scandalul iscat in jurul mostenirii primite de presedintele executiv al PSD, Adrian Nastase, de la "matusa Tamara" a devenit pretextul indarjirii atacurilor celor trei tabere din partid, mai ales in perspectiva Consiliului National care va avea loc in februarie.
Vicepresedintele PSD, Nicolae Vacaroiu, exponent al aripii Iliescu din partid, a declarat ieri la Pitesti ca, daca cercetarile declansate impotriva presedintelui executiv Adrian Nastase se vor finaliza prin confirmarea ca acesta s-a imbogatit nejustificat, si nu datorita matusii defuncte, atunci va fi aspru sanctionat.
Motivand ca scandalul declansat pe tema "Matusa" aduce grave prejudicii de imagine partidului din care face parte, Vacaroiu a solicitat elucidarea rapida a sursei banilor. Citat de AMOS News, vicepresedintele PSD nu a ezitat insa sa fie transant in privinta unei sanctiuni drastice: "Daca acuzatiile se vor confirma, dupa aia il spanzuram".
Vacaroiu nu a pierdut ocazia de a ataca si cealalta tabara din partid, cea din jurul actualei conduceri. Astfel, el s-a declarat nemultumit de faptul ca, in loc sa spele rufele murdare in familie, presedintele Mircea Geoana a convocat o conferinta de presa in care a dat declaratii impotriva colegului sau. Totusi, vicepresedintele social democrat a recunoscut ca in partid trebuie facuta curatenie si l-a asigurat pe Geoana de spijinul sau in aceasta directie.

ßi alti lideri se pronunta

Un alt lider PSD, vicepresedintele Titus Corlatean, a precizat ieri ca nu a fost consultat in legatura cu declaratia facuta cu o zi in urma de presedintele partidului, Mircea Geoana referitor la Adrian Nastase, dar ca aceasta trebuie citita in contextul pozitiei PSD exprimate in ultimele luni atunci cand a fost cazul de atacuri politice impotriva unor lideri marcanti. Corlatean a atras atentia asupra pericolului concentrarii pe "tintele false" care apar in dezbaterea publica, inclusiv in dezbaterea PSD.
"Sper ca, pana la urma, la nivelul opiniei publice si al nostru, al PSD, tintele corecte sa fie bine identificate", a conchis el.
La randul sau, deputatul Adrian Severin a aratat ca punctul de vedere al partidului este cel exprimat de presedintele partidului, insa a apreciat ca ceea ce a spus acesta nu trebuie "interpretat in mod abuziv".
El a apreciat, in acelasi timp, ca orice partid, inclusiv PSD, este legitim in incercarea de a-si apara imaginea cu mijloace licite, morale si statutare, apreciind ca in acest sens au fost si declaratiile facute joi atat de Mircea Geoana, cat si de Adrian Nastase.

Nastase, chemat la DNA

Presedintele PSD, Mircea Geoana, dupa o consultare cu alti lideri ai partidului, inclusiv Miron Mitrea si Ioan Rus, a declarat joi referitor la "scandalul matusa lui Adrian Nastase" ca s-a saturat de crize care afecteaza credibilitatea partidului si ca se va astepta un timp rezonabil inainte de a se lua "masurile necesare".
Ulterior, presedintele executiv al PSD, Adrian Nastase, a anuntat ca nu se retrage din functie si din viata politica si ca i-a solicitat procurorului general Ilie Botos sa declansaze procedura de verificare a legalitatii mostenirii primite in 2005. De altfel, Nastase este chemat in cursul zilei de luni la DNA in legatura cu dosarul Zambaccian si mai nou al mostenirii sale controversate.