Ministrul umanist al Economiei si Comertului, Codrut Seres, este acuzat ca a incalcat Legea electorala, efectuind simbata o vizita in Craidorolt, comuna in care ieri a avut loc turul II pentru alegerea primarului. Liberalii, aflati in lupta cu umanistii pentru cistigarea fotoliului de primar, au interpretat vizita ministrului ca un gest de sustinere pentru candidatul PUR-ului, Daniel Balog, si au depus o contestatie la Biroul electoral prin care il acuza pe Codrut Seres ca a facut campanie electorala desi legea ii interzicea acest lucru. In turul II, s-au confruntat Daniel Bolintineanu si Daniel Balogh, despartiti dupa primul tur de doar 12 voturi. In cele din urma a cistigat Daniel Balogh, candidatul PUR.

In vizita la neamuri

Codrut Seres a fost simbata la Baia Mare pentru o intilnire cu directorii sucursalelor din nord-vestul tarii a companiilor si regiilor nationale aflate in subordinea ministerului. In drum spre Zalau, unde locuieste familia sa, Codrut Seres s-a oprit in jurul orei 15,30 pentru mai putin de 60 de minute la Craidorolt, unde a avut o scurta discutie cu localnicii aflati in fata unui bar din comuna si a trecut pe la un unchi care locuieste in Satu Mic din comuna Craidorolt. Cele 20 de minute petrecute in fata barului din centrul comunei au fost catalogate de liberali ca avind caracter electoral, astfel ca ministrul ar fi incalcat legea deoarece campania electorala se incheiase simbata la ora 7,00. Codrut Seres a fost insotit la Craidorolt de liderii umanisti satmareni Radu Pop, Gheorghe Sabo, Lucian Rus, de candidatul PUR la Primaria Craidorolt, Daniel Balog, dar si de directorii Electrica si Distrigaz Satu Mare, acestia venind odata cu ministrul de la Baia Mare. La ora sosirii ministrului, in fata barului din centrul comunei se aflau circa 30 de persoane, majoritatea rromi. Codrut Seres a stat de vorba cu ei pret de circa 20 de minute, in cea mai mare parte ascultind plingerile acestora. Ministrul a promis ca va incerca sa-i ajute si a oferit citeva pungi cu bomboane unor copii aflati in zona. Apoi, Codrut Seres a plecat in Satu Mic, unde locuieste un unchi de-al sau.

Codrut Seres luat la misto de candidatul liberal

Ministrul Economiei s-a intors apoi in centrul de comuna, unde s-a oprit in fata Primariei. Aici tocmai soseau presedintii celor cinci sectii de votare, insotiti de seful de post Mircea Festeu, pentru a ridica buletinele de vot. Codrut Seres i-a salutat si a incercat sa incropeasca un dialog cu ei. In acel moment a sosit in fata Primariei si candidatul PNL, Daniel Bolintineanu, care l-a luat la rost pe seful de post pentru cele petrecute cu o jumatate de ora mai devreme in centrul comunei. "Domnu' sef de post, asta nu e campanie electorala ?”, l-a intrebat Bolintineanu pe Festeu. In locul sefului de post a raspuns Codrut Seres, care a incercat sa-i explice candidatului liberal ca se afla doar in trecere si a venit sa-si salute unchiul. "Domnule, pe dumneata nu te cunosc, asa ca nu te amesteca. Eu vorbesc cu seful de post, asa ca nu te baga”, i-a spus Daniel Bolintineanu ministrului Economiei, care a replicat: "Nici eu nu va cunosc pe dumneavoastra, dar nici nu-mi pare rau”. Umanistii resping acuzatiile aduse de liberali si se apara spunind ca nu ei i-au adunat pe oameni, iar Codrut Seres se afla intr-o vizita privata la Craidorolt. "Nu a spus votati-l pe Balog, doar a discutat cu oamenii”, a afirmat prim-vicepresedintele PUR Satu Mare, Gheorghe Sabo, in timp ce presedintele PNL Satu Mare, Ovidiu Silaghi, afirma ca trecerea lui Codrut Seres prin Cradidorolt a avut un evident caracter electoral.

Pe strada Rromilor au fost montate simbata becuri dupa 20 de ani

Cei mai cistigati de pe urma vizitei ministrului Economiei in Craidorolt sint locuitorii de pe asa- zisa strada a rromilor. De doua decenii strada este cufundata in bezna. Simbata, Codrut Seres i-a cerut directorului Electrica Satu Mare, Mircea Tamas, sa schimbe becurile arse si sa instaleze stilpi de iluminat public pe toata strada. Prompt, directorul Electrica a trimis dupa mai putin de trei ore, la 18,30, la Craidorolt o echipa, care a pus becuri noi. La ora 19,00, pe strada rromilor din Craidorolt, pentru prima data dupa 20 de ani iluminatul public functiona din nou. Liberalilor li se pare suspecta promptitudinea cu care au actionat angajatii de la Electrica. Si umanistii ii acuza la rindul lor pe liberali ca au incercat prin metode neortodoxe sa cistige voturile rromilor din Craidorolt. Simbata, in comuna a fost si Rozalia Bondrea, consilierul pe probleme de rromi a prefectului, pentru a-i ajuta pe conationalii sai din comuna sa-si faca dosarele pentru recalcularea pensiilor. Umanistii s-au declarat surprinsi ca subordonata prefectului liberal Radu Bud a venit tocmai simbata la Craidorolt, in afara orelor de program, si in preziua alegerilor. Trebuie precizat ca voturile rromilor din comuna au fost de fiecare data decisive pentru alegerea primarului la Craidorolt.