Agerpres informeaza ca Romanii raman reticenti atunci cand vine vorba de relatiile cu Federatia Rusa, releva rezultatele unui sondaj de opinie realizat de Centrul pentru Studierea Opiniei si Pietei (CSOP), in cadrul unui proiect demarat de Centrul pentru Prevenirea Conflictelor si Early Warning (CPCEW).
Proiectul vizeaza un cadru mai larg, cel al investigarii perceptiei Federatiei Ruse in triunghiul Romania-Republica Moldova-Ucraina, se arata in comunicatul furnizat de CPCEW, cu ocazia lansarii sondajului in Romania, eveniment desfasurat joi, la Casa Titulescu din Bucuresti.
Potrivit directorului CPCEW, Iulian Chifu, au existat doua valuri de investigare a esantionului de persoane, in luna aprilie - in care efectul de antrenare a fost dat de criza de la metroul din Moscova - si in august, acolo unde cel mai recent eveniment era criza presupusului spion roman de la Moscova.
Principalele rezultate obtinute in urma anchetei CSOP scot in evidenta ca Federatia Rusa nu intruneste mai mult de jumatate din puncte, indiferent de domeniul din care proveneau intrebarile din chestionar.
Aceste domenii au vizat perceptia romanilor fata de Rusia, in comparatie cu Uniunea Europeana, Statele Unite sau Republica Moldova. UE a primit 73 la suta voturi favorabile, SUA 66 la suta, Republica Moldova 55 la suta, in timp de Rusia doar 39 la suta, rezultat similar cu cel obtinut de Ucraina.
Si in ce priveste cetatenii din institutiile sau tarile mentionate, romanii exprima rezerve in privinta rusilor, doar 49 la suta dintre respondenti avand o parere buna despre ei. La polul opus se gasesc, de exemplu, cetatenii din UE, despre care romanii au o parere generala buna in 82 la suta din raspunsurile furnizate.
De asemenea, atitudinea rezervata fata de Rusia este reconfirmata de modul in care se raporteaza respondentii la investitorii straini. Astfel, venirea in Romania a investitorilor din Uniunea Europeana este cu mult mai apreciata de respondenti, decat ar fi sosirea oamenilor de afaceri rusi.
In ansamblu, relatiile dintre Romania si Federatia Rusa sunt percepute mai curand negativ (44 la suta), in timp ce 26 la suta le considera bune, iar 30 la suta nu raspund, se mai precizeaza in documentul CPCEW.
Intre cele doua valuri de investigare, cel din aprilie si cel din august, se poate constata insa o inrautatire a perceptiei privind relatiile romano-ruse, cresterea opiniilor negative fiind de 17 procente, de la 27 la suta la 44 la suta, evolutie determinata si de amprenta lasata in randul cetatenilor romani de scandalul de spionaj. In total, rezultatele mai indica si faptul ca urmatoarele 12 luni nu ar aduce elemente care sa imbunatateasca aceasta situatie, evaluarea fiind una mai curand negativa.
Alte subiecte din cadrul investigatiei in care romanii au evaluat negativ relatia cu Federatia Rusa au fost si cele legate de obiectivele energetice ale Romaniei, dar si cele ce privesc deteriorarea democratiei in Rusia sau comportamentul Moscovei fata de vecini (oprirea furnizarii gazelor catre Ucraina). Mai mult, ‘Federatia Rusa primeste evaluari negative din partea a 38 la suta dintre romani in ceea ce priveste accidentul tragic in care si-a pierdut viata presedintele Poloniei. Un procent apropiat, 37 la suta dintre romani, considera ca Moscova a gestionat prost cazul diplomatului roman acuzat ca desfasura activitati de spionaj in Rusia.
Totodata, pentru 35 la suta dintre respondenti diplomatul implicat este perceput mai curand ca victima a unei inscenari. Ca tenta generala se poate spune ca, in privinta comportamentului Federatiei Ruse, evaluarile negative domina, indiferent de subiectul abordat.
In incercarea de a decripta si de a gasi explicatii pentru aceste rezultate, sociologul Dorel Sandor, invitat de organizatori la lansarea sondajului, spune ca un motiv este acela al atentiei pe care romanii au acordat-o si o acorda in continuare Occidentului (locuri de munca atractive in Spania, Franta sau Italia, de exemplu), desi poate, afirma el, slujbe bune s-ar putea gasi si la Est.
Exista o orientare a publicului roman catre Vest, din toate punctele de vedere, a subliniat Sandor, o cauza importanta fiind saracia raporturilor concrete dintre societatea romaneasca si cea rusa.