Mediafax infoprmeaza: Kelemen: Am avut o discutie cu Boc si am convenit sa blocam legea lui Giurgiu in Senat
Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX, ca a avut marti o discutie cu premierul Emil Boc in care au convenit ca legea adoptata tacit la Camera care prevede abrogarea studierii Istoriei si Geografiei in limba materna sa fie "blocata" in Senat.
"Am discutat cu premierul Emil Boc si am convenit ca acest proiect de lege va fi blocat in Senat. Acesta este dorinta PDL, acesta este solicitarea si dorinta noastra", a declarat presedintele UDMR agentiei MEDIAFAX.
Klemen s-a referit la proiectul de modificarea a Legii educatiei nationale, initiat de catre deputatul Mircia Giurgiu, care a fost adoptat tacit de Camera Deputatilor.

"Proiectul de lege trebuie sa fie blocat la Senat, care este Camera decizionala, unde se poate remedia aceasta defectiune. Suntem suparati, avem o nemultumire in ceea ce priveste prezenta la Camera Deputatilor. A fost o perioada mai dificila pentru PDL, fiind in campanie electorala interna, au avut congresul", a explicat liderul UDMR.
Deputatul a mai spus ca Legea educatiei nationale a fost adoptata de curand si nu este nevoie ca legislatia sa fie modificata din nou.
"Noi solicitam disciplina, solicitam prezenta, solicitam consecventa", a mai aratat Kelemen Hunor, care a subliniat ca, in urma discutiei cu premierul Boc, a simtit ca esta este "foarte decis si foarte ferm" in ceea ce priveste acest subiect.
Liderul UDMR a amintit ca, la nivel national, la nivelul conducerii celor doua partide nu au avut loc dispute si s-a declarat convins ca se va lucra pentru remedierea acestei defectiuni.
"Supararea noastra este reala, supararea noastra este puternica, dar eu am speranta ca toti suntem oameni responsabili si consecventi si nimeni nu vrea sa creeze o criza politica si tensiuni in coalitie", a subliniat Kelemen Hunor.
Camera Deputatilor a adoptat, tacit, propunerea legislativa a deputatului Mircia Giurgiu potrivit careia se elimina din Legea educatiei prevederea privind obligativitatea predarii Istoriei si Geografiei in limbile minoritatilor nationale. Initiativa a fost adoptata tacit deoarece termenul stabilit pentru dezbatere si vot final, 1 mai 2011, a fost depasit. Comisia pentru invatamant a propus respingerea proiectului, iar Guvernul nu a transmis un punct de vedere cu privire la acest proiect.
Camera Deputatilor este primul for sesizat cu acest proiect, Senatul fiind decizional. La Senat insa, coalitia are majoritatea, insa aceasta este extrem de fragila. Din 137 de senatori, PDL, UDMR si UNPR au 69 de parlamentari.
Adoptarea initiativei "demagogice si ultranationaliste" care elimina obligativitatea predarii Istoriei si Geografiei in limbile minoritatilor dovedeste defectiunile coalitiei, iar sustinerea acesteia ar putea arunca in aer coalitia, a declarat, marti, agentiei MEDIAFAX vicepremierul UDMR Marko Bela.
El a precizat ca Guvernul si coalitia sustin varianta deja adoptata a Legii educatiei, dar ca promovarea acestei initiative, adoptate deja tacit de Camera Deputatilor, ar putea arunca in aer coalitia.
Presedintele Camerei, Roberta Anastase, a declarat, pentru MEDIAFAX, ca adoptarea eliminarii obligativitatii predarii Istoriei si Geografiei in limbile minoritatilor poate fi evaluata ca o defectiune a coalitiei, fiind nevoie de o mai mare disciplina a prezentei grupurilor parlamentare ale puterii.
Vicepresedintele PDL Sever Voinescu a declarat, marti, ca a existat o disfunctiune la nivelul grupurilor deputatilor coalitiei la adoptarea tacita a abrogarii a studierii Istoriei si Geografiei in limba materna, mentionand ca PDL este convins ca aceasta lege nu va trece de Senat.
Liderul senatorilor PSD, Ilie Sarbu, a declarat, miercuri, la RFI, ca nu sunt sanse ca legea adoptata tacit la Camera care prevede abrogarea studierii Istoriei si Geografiei in limba materna sa fie respinsa in Senat.
"Nu sunt sanse sa se intample ceea ce spun... ma rog, eu am vazut-o pe Roberta (Roberta Anastase, presedintele Camerei Deputatilor - n.r.) si domnul Toader (Mircea Toader, liderul deputatilor PDL - n.r.), ca legea sa nu treaca. Ma indoiesc de lucrul acesta, pentru ca ei au probleme si la Senat in grup. Sunt foarte multi colegi care dupa congresul (PDL - n.r.) care a avut loc sunt nemultumiti si sunt multi colegi care vin din Ardeal, care au o problema in momentul in care noi facem publice aceste liste, pentru ca nu e vot secret", a spus Ilie Sarbu.