Livrarile de petrol rus catre Ungaria prin intermediul conductei Drujba (Prietenia) au fost sistate, luni seara, dupa ora 19:00 (20:00, ora Romaniei), din cauza disputei dintre Rusia si Belarus, stat traversat de reteaua de transport petrolier.
Ministrul Economiei de la Budapesta, Kóka János, a declarat ca, in pofida acestui fapt, nu se va inregistra nicio criza de petrol nerafinat sau derivati ai acestuia. Oficialul de la Budapesta a precizat ca, in cazul in care livrarile cu petrol sunt sistate si in urmatoarele 24 de ore, va autoriza utilizarea rezervelor strategice.
Potrivit MSZKSZ, organizatia care gestioneaza rezervele, stocul este suficient pentru urmatoarele trei luni. Compania petroliera Mol detine, de asemenea, propriile rezerve si va mentine rafinaria de la Szászhalombatta, din apropierea Budapestei, in functiune. In cazul in care criza dintre Rusia si Belarus nu este solutionata in curand, Mol va livra petrol prin intermediul retelei Adria, care face legatura dintre portul croat Omisalj si Ungaria.
Companiile ruse au motivat sistarea livrarilor de petrol printr-o catastrofa iminenta, dupa ce Belarusul a inchis o parte dintre conductele care transportau petrol nerafinat spre alte state europene. Acest lucru inseamna ca livrarile ar putea fi sistate pentru urmatoarele doua luni, fara ca niciunul dintre contractele incheiate de companiile ruse cu parteneri europeni sa fie renegociat, sustin analistii de la Moscova.
Disputa dintre Rusia si Belarus a inceput atunci cand Moscova a crescut pretul gazului de la 47 la 100 de dolari/m3, incepand cu 1 ianuarie 2007, si a ridicat pretul exporturilor de petrol catre Minsk la 180 de dolari pe tona. Belarusul a raspuns prin fixarea unei taxe de 45 de dolari pe tona de petrol care tranziteaza tara, ridicand costurile cu circa zece procente. Compania rusa Transneft, care administreaza conducta, a refuzat sa plateasca taxa impusa de Minsk, iar Belarusul a declarat livrarile de petrol drept "bunuri de contrabanda" si a amenintat ca va intenta un proces.
Cancelarul german, Angela Merkel, a declarat, ieri, ca este inacceptabil ca Rusia sa intrerupa livrarea de petrol in absenta unei consultari si a promis ca va transmite acest mesaj atat autoritatilor de la Moscova, cat si celor de la Minsk.
La randul sau, presedintele rus, Vladimir Putin (foto), a declarat, ieri, ca Rusia ar putea fi nevoita sa reduca productia de petrol din cauza dificultatilor intampinate in transportul acestuia pe teritoriul Belarusului. El a declarat, in cursul unei sedinte de Guvern, ca autoritatile "trebuie sa discute cu companiile ruse despre posibilitatea reducerii productiei de petrol, in legatura cu problemele aparute in privinta tranzitarii Belarusului".
El a adaugat ca Guvernul trebuie sa continue negocierile cu autoritatile belaruse, pentru reluarea transportului petrolului catre Europa si protejarea intereselor consumatorilor occidentali de petrol rusesc.