Cantitatea de petrol exportata de catre Rusia in Cehia prin oleoductul "Drujba" ("Prietenia") s-a injumatatit in cursul saptamanii trecute, autoritatile de la Praga fiind obligate de situatie sa recurga la rezervele de stat, relateaza luni cotidianul rus de afaceri Kommersant, cu referire la seful Departamentului pentru securitatea energetica de la Praga Vaclav Bartuska.



Moscova si-a diminuat exporturile de petrol catre Cehia incepand cu marti, ziua in care autoritatile de la Praga au semnat acordul cu SUA privind instalarea unei statii-radar americane, unul din componentele sistemului de aparare antiracheta al Washingtonului, ce ar urma sa fie cuplat la zece rachete-interceptoare, pe care SUA intentioneaza sa le instaleze in Polonia, in cazul unui succes al negocierilor cu Varsovia. Mass-media cehe au calificat acest pas al Rusiei drept un raspuns la semnarea acordului cu privire la instalarea radarului la Brdo, nu departe de Praga.

Ministrul ceh al industriei si comertului, Martin Riman, declarase vineri seara ca ar fi "o copilarie" din partea Rusiei sa sanctioneze acceptului Pragai pentru instalarea statiei-radar american pe teritoriul Cehiei. In plus, acel segment al populatiei care se opune instalarii radarului, ca parte a scutului antiracheta in Cehia, ar fi reactionat negativ la aceasta masura de retorsiune a Moscovei, a afirmat el. Rusia nu a oferit inca niciun fel de explicatii la actiunile sale, iar compania ceha Unipetrol a declarat ca la originea problemei s-ar afla aspecte de natura tehnica. In opinia reprezentantilor respectivului concern, reducerea livrarilor de titei a fost provocata de "deficiente de scurta durata" in activitatea partenerilor rusi si nu va duce nici la penurie de petrol, nici la cresterea pretului la acesta.



Presiuni cu iz de gaze



In loc de cele 500.000 de tone de titei, prevazut in contracte, Rusia a livrat Cehiei incepand cu saptamana trecuta doar 300.000 de tone de petrol. "Suntem in contact permanent cu partenerii nostri rusi. Nu va exista nicio problema, dispunem de posibilitati de a importa titei din Europa Occidentala", a declarat la randul sau purtatoarea de cuvant a diplomatiei de la Praga Suzana Opletalova. Potrivit acesteia, Cehia dispune de rezerve de 916.000 tone de petrol, un volum suficient pentru a acoperi 95 de zile.

Dupa aparitia informatiilor cu privire la reducerea exporturilor de titei rusesc catre Cehia, operatorul polonez PERN a tinut sa-si asigure clientii ca problema diminuarii livrarilor de petrol rusesc a ocolit Polonia, ceea ce a fost pus de analisti pe seama faptului ca Polonia nu a semnat inca cu SUA acordul bilateral privind instalarea celor zece rachete interceptoare pe teritoriul sau.

Imediat dupa semnarea acordului bilateral americano-ceh privind instalarea unei statii-radar in Cehia, Ministerul de Externe de la Moscova a amenintat ca Rusia va raspunde la amplasarea elementelor scutului american antiracheta in apropierea granitelor sale prin "masuri de retorsiune tehnico-militare si nu diplomatice", adaugand, in contextul unui comunicat, ca Rusia va fi obligata "la masuri adecvate pentru a compensa potentialul de amenintari la adresa securitatii sale nationale".