Senatorul Constantin Tamaga a sustinut o declaratie politica intitulata: Deveselu - punct strategic pe harta lumii.
Dupa 130 de ani de relatii diplomatice bilaterale, Washingtonul si Bucurestiul au decis amplasarea scutului antiracheta la Deveselu, judetul Olt.
S-a tot vorbit despre faptul ca securitatea Romaniei este, in acest moment, asigurata, despre concretizarea excelentelor relatii cu americanii, despre pozitia Rusiei in aceasta privinta, dar nimeni, dupa stiinta mea, nu a luat in calcul la modul serios ce se intampla din acest punct de vedere cu Republica Moldova.
Nu cred ca scutul de la Deveselu protejeaza suta la suta Republica Moldova, Chisinaul se situeaza, orice s-ar spune, intr-o zona de mijloc, iar prezumtivele rachete inamice ar trebui distruse chiar deasupra teritoriului acestei tari. Este evident o situatie ipotetica, virtuala, dar pe de alta parte sunt aproape convins ca autoritatile de la Chisinau nu s-au gandit deloc la acest aspect. Conducerea Moldovei are insa alte probleme. Ei pot intelege in linii generale ce s-a semnat in capitala americana, dar detalii nimeni nu cunoaste, sunt convins de asta. Iar de la Deveselu pana la Chisinau nu sunt mai mult de 500 de kilometri. Ei sunt preocupati sa modifice Constitutia, cauta solutii pentru asta, sunt interesati de cum sa ramana la putere.
In plus, acolo mai este si conflictul transnistrean, iar scutul din Romania va fi un argument foarte puternic pentru Rusia sa-si intareasca pozitia in regiunea transnistreana. Cred cu tarie ca acordul semnat recent la Washington va avea efect si impact asupra perspectivelor de solutionare a problemei de dincolo de Nistru.
E adevarat ca Romania si- a asigurat securitatea, dar acum Rusia va utiliza drept argument scutul din Romania tocmai pentru a-si intari si ea pozitia. Nicidecum sa plece- asa cum se stabilise mai demult- n-ar fi facut-o niciodata, dar iata ca paradoxal scutul american din Romania, obiectiv vorbind, le ofera rusilor un argument suplimentar puternic sa ramana.
De altfel, nu stiu daca ati observat, dar reactiile Moscovei la amplasarea scutului din Romania au fost destul de modeste, anemice, formale. Nici intr-un caz agresive. Amintiti-va de reactia fata de intentia de a amplasa acelasi scut in Cehia si Polonia. Atunci a fost un adevarat atac diplomatic. Nu cred ca in aceasta situatie Rusia este foarte deranjata.