Desfasurata, conform programului anuntat, pe 7 septembrie, dezbaterea de la Bruxelles privitoare la situatia populatiei rome din Europa i-a gasit pe membrii tuturor grupurilor politice importante din Parlamentul European in consonanta cu ideea, exprimata in prealabil si de Romania, ca actiunile recente ale autoritatilor franceze sunt atat ilegale, cat si lipsite de etica. Rezolutia aferenta trebuia sa fie adoptata ieri.

"O clara incalcare a legislatiei europene si internationale"

Olivier Chastel, secretar de stat belgian pentru afaceri externe, a spus, in esenta, ca toate statele membre ale Uniunii au datoria de a lucra, cu toate instrumentele de care dispun, pentru integrarea romilor, iar valorile si principiile legate de respectarea drepturilor omului nu trebuiesc, sub nici o forma, nesocotite. "Trebuie sa existe dreptul la libera circulatie, iar romii nu pot fi victime ale discriminarii", a conchis Chastel.
Livia Jaroka, din Ungaria, a reamintit ca firesc este ca decizia privitoare la expulzare sa se faca "de la caz la caz" si a subliniat ca "nimeni nu poate fi expulzat din simplul motiv ca este rom. Expulzarile colective sunt de condamnat, dar in aceeasi masura trebuie condamnata si lipsa de actiune pentru eradicarea saraciei si a excluziunii sociale in randurile acestei minoritati". In opinia lui Jaroka, succesul integrarii sociale a romilor presupune o strategie comuna europeana.
Romanca Renate Weber a vorbit despre faptul ca Franta profita, injust si nedemn, de situatia financiara precara a romilor, carora, in schimbul unor sume derizorii, le cere sa paraseasca teritoriul francez. "Ei o numesc repatriere voluntara", a punctat Weber, "dar este o clara incalcare a legislatiei europene si internationale". Comisia are acum sansa de a dovedi ca este, in mod real, un gardian al principiilor si valorilor europene, a mai spus reprezantanta Romaniei.
Timothy Kirkhope, din Regatul Unit, a cerut rabdare pana cand Comisia va adopta si prezenta o decizie formala. "Apoi putem face o evaluare informata, bazata pe fapte, si putem decide cum sa actionam mai bine pentru integrarea populatiei de origine roma, decat sa acuzam a priori un stat membru". Kirkhope a subliniat si faptul ca "acest continent nu trebuie sa reinvie fantomele din trecut ale nationalismului".
In cuvantul sau, Cornelia Ernst din Germania, a atacat dur practicile autoritatilor franceze in raport cu romii din Romania si Bulgaria. "Sarkozy violeaza legislatia UE, libera circulatie a persoanelor si Carta Drepturilor Fundamentale. As dori sa vad ca aceste deportari sunt stopate", a afirmat deputata, care a amintit de cazuri similare petrecute in Austria, Germania si Italia. "Trebuie sa luptam impotriva acestora in Parlamentul European", a incheiat Ernst.
"Populatia roma trebuie sa respecte legea"

Helene Flautre din Franta, a intrebat-o pe Viviane Reding, comisarul responsabil pentru drepturile fundamentale, daca discutiile purtate pana acum pe aceasta tema au ajutat-o sa-si limpezeasca ideile si daca are nevoie de experti si dovezi suplimentare pentru a concluziona ca situatia actuala din Franta este de neacceptat. "Incetati sa refuzati asumarea responsabilitatii!", a concluzionat Flautre.
Italianul Mario Borghezio crede ca "toate acestea sunt un pretext, Romania si Bulgaria nu au rezolvat aceasta probleme acasa" si, mai departe, ca "populatia roma trebuie sa respecte legea". "Cetatenii europeni sunt victime ale delictelor lor si nu isi doresc sa ii aiba pe romi vecini".

Ordinea publica, sarcina a statelor membre

In fata tuturor opiniilor exprimate, Viviane Reding, comisar pentru justitie si drepturi fundamentale, a declarat ca "statele membre sunt responsabile pentru asigurarea ordinii publice si a securitatii cetatenilor, dar orice masura trebuie sa respecte principiul proportionalitatii" si a luat nota de asigurarile prezentate de Franta, care si-a reafirmat intentia ferma de a nu discrimina populatia roma. Comisia Europeana va verifica, totusi, daca raportul prezentat de Franta corespunde intrutotul cu realitatile de la fata locului. "Pana in momentul de fata, am identificat o serie de aspecte asupra carora autoritatile franceze trebuie sa furnizeze informatii suplimentare", avertizeaza Viviane Reding.