Romanii ar vota, intr-o majoritate covarsitoare, pentru pedeapsa cu moartea, pentru pedepsirea penala a celor care critica religia ortodoxa sau pentru retragerea cetateniei romilor infractori si a cetatenilor care cer autonomia "Tinutului Secuiesc", releva un studiu al Asociatiei ProDemocratia (APD). Conform cercetarii, in cazul in care ar fi consultati printr-un referendum, 94% dintre romani ar opta pentru retragerea cetateniei romilor care comit infractiuni in strainatate. Un procent aproape similar ar alege si reintroducerea pedepsei cu moartea - 91%. Pentru pedepsirea penala a celor care critica religia ortodoxa ar vota 88% dintre romani, in vreme ce 89% dintre cetateni ar opta pentru retragerea cetateniei celor care cer autonomia "Tinutului Secuiesc".
Studiul APD a avut drept scop aflarea modului in care votul la un referendum ar putea fi influentat de o retorica justitiara si ar putea genera, in final, efecte nedemocratice in societate, prin luarea unor decizii care sa incalce drepturile omului. "Propunerea de teme ce contravin valorilor majoritatii - romani, ortodocsi - starneste patimi justitiare in randul acestora si predispune la luarea de decizii ce pot incalca drepturi ale omului, precum acela la libera exprimare, de exemplu", a spus liderul APD, Cristian Parvulescu, in deschiderea unei dezbateri pe tema reformei sistemului constitutional prin mijloace precum referendumurile la nivel national.
Electoratul nu cunoaste rolul Parlamentului
Doar o treime dintre romani stiu exact care este rolul Parlamentului, arata studiul Asociatiei ProDemocratia. Analiza releva ca romanii nu au votat in cunostinta de cauza la referendumul din decembrie 2009, suprapus primului tur al alegerilor prezidentiale si validat in sensul legii, ale carui rezultate au indicat dorinta electoratului de a avea un Parlament unicameral din care sa faca parte maximum 300 de parlamentari. Conform datelor studiului, doar 34% dintre cei chestionati au identificat scopul Parlamentului - acela de a legifera. Alti 34% dintre respondenti au afirmat ca rolul Parlamentului este sa vegheze la bunul mers al tarii si sa imbunatateasca nivelul de trai al populatiei, iar restul au vorbit despre rolul de conducere, de reprezentativitate, despre asistenta sociala sau rol economic sau, 10%, au dat raspunsuri negative la adresa Legislativului.
Intrebati de ce trebuie sa existe un sistem parlamentar bicameral, 77% dintre cei chestionati nu au stiut sa raspunda. Doar 5% dintre respondenti au identificat rolul de control, de filtru, de verificare a activitatii Camerei inferioare. Mai mult, peste doua treimi dintre romani nu au stiut sa dea vreun exemplu de stat in care exista Parlament bicameral.
Studiul a fost realizat de CCSB, esantionul folosit cuprinzand 1.060 de persoane. Sondajul are un grad maxim de eroare de +/-3,1%.