Teodor Melescanu, ministrul roman al Apararii, a anuntat ca Romania si Bulgaria vor propune Rusiei organizarea de manevre militare comune, pentru a incerca sa dezamorseze tensiunile in relatiile cu Moscova, provocate de amplasarea de baze americane in cele doua.
In timp ce presedintele rus, Vladimir Putin, a amenintat ca arsenalul nuclear al Rusiei va fi indreptat spre obiective din Europa, pentru a contracara scutul antiracheta american, Melescanu a incercat sa fie conciliant, deplangand insa un stil care reaminteste de razboiul rece.
"Guvernele roman si bulgar au decis sa adopte o abordare comuna fata de Rusia", a declarat pentru AFP Melescanu, aflat la Paris, unde participa la Adunarea interparlamentara a Uniunii Europei Occidentale (UEO). "Vom explica detaliat Rusiei la ce vor servi aceste baze. De aici, si intentia de a propune Rusiei manevre comune pe teritoriul nostru, ale trupelor tarilor noastre cu cele ruse si americane. Ceea ce se petrece in regiune nu afecteaza securitatea Rusiei, ci poate, dimpotriva, sa contribuie la stabilitatea regionala", a mai spus Melescanu.
Putin a denuntat in repetate randuri amplasarea de baze americane in Romania si Bulgaria, despre care sustine ca ar incalca tratatul privind Fortele Conventionale in Europa (CFE) din 1992. El a facut referire la aceste baze si la sfarsitul lui aprilie, cand a anuntat ca Rusia se va retrage cel putin provizoriu din tratat.
Conform acordurilor bilaterale adoptate in 2006 de Statele Unite si Romania si Bulgaria, cele doua tari de la Marea Neagra au acordat Armatei americane dreptul de a utiliza instalatii militare ce pot fi utilizate pentru operatiuni ale fortelor SUA, in special ale fortelor speciale.
NATO considera ca aceste acorduri nu intra in sfera CFE, tinand cont de efectivele reduse implicate - cateva mii sau chiar numai cateva sute de militari americani si echipamente prepozitionate, aflate la dispozitia acestora.
Adunarea UEO este formata din parlamentari din 37 de tari europene, inclusiv cele membre UE, membrii europeni ai NATO, Rusia, Ucraina si statele din Balcani.