Tarile care au inregistrat cel mai pronuntat regres au fost Rusia, Turcia, Romania si Estonia, potrivit Indexului Pacii Globale (GPI).
Romania se afla pe locul 45 in clasamentul celor mai pasnice tari din lume, coborand 14 locuri fata de anul trecut si inregistrand unul dintre cele mai mari declinuri din Europa Centrala si de Est, potrivit Indexului Pacii Globale (GPI) pe anul 2010, publicat marti.
Singurul studiu care cuantifica pacea globala, GPI este realizat de Institutul pentru Economie si Pace (IEP). In 2010, studiul a fost extins, incluzand 149 de state independente. Compus din 23 de indicatori calitativi si cantitativi, el include factori interni si externi, de la cheltuielile militare pana la relatiile cu tarile vecine si numarul cazurilor de crime violente.
Pe primul loc in clasament se afla Noua Zeelanda, urmata de Islanda si de Japonia, iar pe ultimele locuri stau Somalia si Irak.
Europa Occidentala continua sa fie cea mai pasnica regiune, majoritatea tarilor clasandu-se pe primele 20 de pozitii.
In contrast, Europa Centrala si de Est a fost afectata de o crestere a nivelului instabilitatii politice si o inrautatire a relatiilor cu tarile invecinate. Razboiul din Afganistan a avut din nou un impact negativ asupra punctajelor obtinute de statele implicate in conflict.
Tarile care au inregistrat cel mai pronuntat regres din aceasta regiune au fost Rusia, Turcia, Romania si Estonia, cu punctaje mai slabe cu 7, 13 si respectiv 20 la suta fata de anul trecut. Pe de alta parte, Croatia, Uzbekistan si Bulgaria sunt tarile din regiune care au inregistrat cele mai importante progrese.
In contextul continuarii recesiunii globale, pacea globala a fost afectata si in 2010 de un fenomen al intensificarii conflictelor si instabilitatii care a inceput in 2008, mai multe tari inregistrand o crestere semnificativa a numarului de omoruri sau demonstratii violente, potrivit GPI.