O delegatie a SUA condusa de Frank Rose, adjunctul subsecretarului de stat pentru controlul armelor, se afla luni si marti la Bucuresti pentru cea de-a doua runda de negocieri pe tema participarii Romaniei la sistemul de aparare antiracheta, informeaza MAE.
Delegatia romana va fi condusa de Bogdan Aurescu, secretar de stat pentru afaceri strategice in Ministerul de Externe, si va avea o componenta interinstitutionala.
Cele doua delegatii vor continua negocierea cadrului juridic care va reglementa cooperarea bilaterala in domeniul apararii antiracheta.
Programul va include si o intrevedere intre sefii celor doua delegatii, pentru discutarea aspectelor de securitate de interes reciproc, inclusiv apararea antiracheta, agenda comuna de neproliferare si teme de actualitate de pe agenda NATO, informeaza MAE.
Consiliul Suprem de Aparare a Tarii a aprobat, la 4 februarie, propunerea partii americane privind participarea Romaniei la abordarea adaptiva in etape (Phased Adaptive Approach) a sistemului de aparare antiracheta in Europa. Propunerea a fost comunicata autoritatilor romane cu ocazia vizitei la Bucuresti a subsecretarului de stat american Ellen Tauscher.
Negocierile intre Romania si SUA au inceput oficial la 17 iunie, dupa ce in prealabil au mai avut loc consultari prealabile intre cele doua parti la 11 mai, la Bucuresti. Secretarul de stat pentru afaceri strategice, Bogdan Aurescu, declara luna trecuta ca negocierile dintre partea romana si cea americana pe tema scutului vor avea loc la interval de doua luni si a precizat ca Bucurestiul s-a pregatit serios, avand aproape 20 de reuniuni de lucru in cele doua luni precedente.
Subsecretarul de stat american Ellen Tauscher, prezenta la Bucuresti la deschiderea negocierilor, a fost intrebata unde vor fi amplasate elementele scutului din Romania. Ea a refuzat sa comenteze.
"Este un proces care abia a inceput. Urmeaza sa discutam impreuna acest calendar de negociere care are mai multe componente - atat cele juridice, cat si cele tehnice. Prin urmare, nu avem un termen limita fixat pentru finalizarea acestui proces, doar ca dorim sa progresam cat mai rapid", a precizat Aurescu.