Ministrul Apararii, Sorin Frunzaverde, a declarat ieri, cu ocazia unei adunari festive organizate pentru a marca aderarea la UE, ca Romania este integrata, din punct de vedere militar, in politica europeana de securitate si aparare. "Din punct de vedere militar, Romania este integrata in politica europeana de securitate si aparare. Fortele militare romanesti sunt prezente in catalogul de forte 2007. Devenim membri ai Agentiei Europene de Aparare", a spus ministrul Apararii.
Frunzaverde a mai spus ca intrarea Romaniei in NATO a reprezentat "momentul determinant" si pentru aderarea la Uniunea Europena. "Astazi, armata este in plin proces de transformare pentru a deveni o armata mobila, flexibila, capabila sa indeplineasca in cele mai bune conditii misiunile pe care le indeplineste. Suntem la capatul a 15 ani de reforma in armata, o reforma de multe ori dureroasa, pentru ca, daca in 1990 armata avea 280.000 de functii, astazi este o armata dimensionata la 90.000 de functii", a declarat ministrul Apararii.
De la 1 ianuarie, steagul Uniunii Europene va fi arborat alaturi de cel national si cel al NATO la sediile tuturor unitatilor si comandamentelor militare. Drapelele Uniunii Europene au fost trimise deja in teatrele de operatii, unde vor fi organizate activitati festive dedicate momentului, in functie de conditiile specifice existente, se arata in comunicatul remis joi, de MApN. De asemenea, efective ale Ministerului Apararii vor participa la manifestarile dedicate aderarii organizate de autoritatile centrale si locale.
Ziua aderarii Romaniei la UE va fi sarbatorita si in minister, iar in acest sens in toate unitatile, in cercurile militare si in teatrele de operatiuni vor fi organizate adunari ale intregului personal. In cadrul acestora se vor prezenta materiale documentare privind importanta, avantajele si implicatiile din punct de vedere militar ale aderarii Romaniei la Uniunea Europeana. (A.M.)