REALITATEA.NET informeaza: Iliescu: Nu eu am fost inventatorul Revolutiei Romane
Ion Iliescu a declarat ca nu este responsabil de evenimentele din 89 si ca nu a inventat el revolutia. Fostul presedinte al Romaniei spune ca a participat la Revolutie la fel ca toti romanii.
Ion Iliescu a rememorat momentul in care ainceput Revolutia din 89, in emisiunea Dupa 20 de ani de la Pro Tv.
"Nu eu am fost inventatorul Revolutiei Romane. Revolutia romana a fost un proces istoric care a facut parte dintr-un proces mai amplu de prabusire a unui sistem care era falimentar si in plan politic si economic. Eu eram sub atenta supraveghere a securitatii, deja era un filaj la vedere. In toata perioada anterioara filajul functiona, in noaptea de 21 spre 22 cele trei echipaje au stat permanet in fata casei mele. A doua zi dimineata m-au insotit pana la editura. Pana la ora 11.00 in dimineata de 22 decembrie au stat permanent acolo. La ora 11.00 s-au scurs coloane de muncitori. Era vorba de revolta populara impotriva dictatorului. Aceasta stare de spirit o simtea fiecare si eu mai mult ca orice. Nu ma simteam singur, simteam ca e o acumulare de revolta", a spus Ion Iliescu.
Evolutia Romaniei nu a fost fireasca dupa 1989, considera Ion Iliescu.
"Acesti 20 de ani au marcat schimbari in structuri. Poate cel mai important e castigarea libertatii. In planul vietii economice traim momente grele pentru ca nu am evoluat cum ar fi fost firesc de la anii 90 spre anii 2000 am devenit membrii ai uniunii Europene, sa fi castigat mai mult. Ori este o anumita degradare. Eu sper ca societatea romaneasca va gasi parghiile sa iasa la liman si sa creeze niste raporturi umane inclusiv la nivelul clasei politice si a structurilor statale si politice care sa ne favorizeez sa iesim cu fata mai luminata in Uniunea Europeana", a declarat Ion Iliescu.