Constiinta unui Liberal de Stanga: Partidul Puterii

Sunt din ce mai putin interesat de ceea ce numim - abuziv! - viata politica in Romania. Motivul este simplu: dupa 1989 am importat, odata cu institutiile democratiei reprezentative, si criza ei, care, in Occident, incepuse undeva la mijlocul anilor 70 ai secolului trecut. Momentul 1968 se afla printre motive. Crizele care au urmat primului soc petrolier, la fel. Revansa neo-liberala e si ea pe lista. Deplasarea spre centru a politicii, dezideologizarea partidelor, toate astea i-au indepartat pe oameni de spatiul public. Acum abia undeva intre 1% si 3% dintre cetateni se declara deschis membri ai unui partid politic, fata de 25% in anii 70. Partidele au iesit de sub controlul cetatenilor si au intrat pe mainile unor cercuri de interese economice si financiare, interesate de banii statului.
Din partide clasice, construite pe baze ideologice, cu programe diferite, care permiteau o alegere reala, acestea s-au metamorfozat in partide ale puterii, intre care, in afara de nume, nu exista nicio alta diferenta. Suntem in regim de partid unic, ca pe vremea comunistilor, si ne conduc cand o aripa, cand alta, a Partidului Puterii, partidul unic al democratiei reprezentative. De fapt, in afara de alegeri, relativ libere, care functioneaza pe post de supapa sociala, nimic nu mai justifica regimul democratic in Romania si aiurea.
De asta nu-mi fac iluzii in legatura cu USL, Ce va spune azi Ponta au spus, inaintea lui, si Nastase, si Tariceanu, si multii boci, si MRU. Situatia Romaniei este aceea pe care o stim cu totii, si limitarile impuse de FMI, CE si BM nu lasa niciun grad de libertate politicii economice a guvernului Ponta. Vom plati din greu datoriile publice, si chiar si pe unele dintre cele private. Nu ne vom dezvolta. Cresterea economica va fi insuficienta pentru a se vedea in viata fiecaruia dintre noi. Statul va fi la fel de slab, la fel de ineficient si de neputincios. Solidaritatea va fi tot o vorba in vant.
Asa ca nu exista salvare pana cand nu vom avea din nou partide care sa reprezinte clase, segmente ale societatii, care sa se confrunte cu adevarat, nu sa mimeze concurenta, care sa se bazeze pe valori politice, morale si etice, si nu doar pe banii sponsorilor. Asta depinde doar de noi, cetatenii. Dar deocamdata refuzam sa fim cetateni, sa ne asumam responsabilitatile care ne revin. Asa ca democratia va ramane una de fatada, iar tara condusa de indivizi din umbra, care stabilesc agenda guvernarii in functie de interesele lor. Nu suna incurajator, dar macar este o pozitie realista. Auto-amagirea nu ne ajuta cu nimic...