Ministrul de Externe, Mihai-Razvan Ungureanu, a prezidat lucrarile reuniunii speciale a Consiliului de Securitate (CS), dedicata aprofundarii si institutionalizarii cooperarii dintre ONU si organizatiile regionale si subregionale.
Dezbaterea s-a finalizat cu adoptarea, in unanimitate, a unei rezolutii a Consiliului de Securitate (Rezolutia 1631).
Initiativa adoptarii acestei rezolutii a Consiliului de Securitate apartine Romaniei, care a promovat constant aceasta tema pe parcursul mandatului sau de membru nepermanent al CS. Adoptarea acestei rezolutii reprezinta o premiera in istoria diplomatiei romane la ONU, fiind pentru prima data cand tara noastra initiaza si finalizeaza cu succes o rezolutie a CS.
Rezolutia 1631 defineste un cadru de cooperare intre ONU si organizatiile regionale, pentru a facilita interactiunea si implicarea acestora in mentinerea pacii si securitatii internationale. Initiativa adoptarii acestei rezolutii a Consiliului de Securitate apartine Romaniei, care a promovat constant aceasta tema pe parcursul mandatului sau de membru nepermanent al CS.
Rezolutia contine, de asemenea, prevederi de institutionalizare a relatiei ONU - organizatii regionale prin desfasurarea unor intalniri anuale, precum si prin includerea in rapoartele secretarului general al ONU asupra diverselor misiuni de mentinere a pacii, a rolului specific pe care diverse structuri regionale si subregionale il joaca in aceste operatiuni. Mai mult decat atat, rezolutia proiecteaza dezvoltarea viitoare a acestei teme, solicitand liderului ONU sa elaboreze un raport si sa avanseze propuneri in acest sens. Rezolutia saluta, de asemenea, toate eforturile de combatere a terorismului depuse in cooperare cu organizatiile regionale. (D.P)