Presedintele UDMR, Markó Béla, a anuntat ieri ca in sedinta comuna de trei ore de astazi a celor doua guverne ale Romaniei si Ungariei se vor lua decizii si se vor stabili masuri in probleme de infrastructura, de protectia mediului, de invatamant si de cultura. Béla a declarat ca in cadrul acestei prime sedinte comune de la Bucuresti a€žse vor semna acorduri in domeniul cultural, educational, social etc.a€œ si vor fi adoptate memorandumuri privind pastrarea identitatii minoritatilor nationale, patrimoniul cultural al celor doua comunitati si sprijinirea institutiilor si a institutelor minoritatilor. El a spus ca sedinta are un mesaj simbolic, dar si unul politic important, atat spre interiorul celor doua tari, cat si spre exterior, pentru Uniunea Europeana.
Liderul Uniunii a adaugat ca a€žtimp de trei ore cele doua tari vor avea un Guvern comuna€œ, in care ministrii romani si omologii ungari ai acestora vor avea convorbiri bilaterale pe marginea problemelor inscrise pe ordinea de zi.
Legat de aceasta intrunire, prefectul judetului Covasna, Gyorgy Ervin, s-a declarat ieri nemultumit ca nu a fost invitat la ea. El sustine ca ar fi vrut sa participe la sedinta pentru a prezenta a€žproblemele reale cu care se confruntaa€œ comunitatea din judetul Covasna si ca i-ar fi placut sa il intrebe pe ministrul Economiei din Ungaria, Koka Janos, de cate ori a vizitat judetul Covasna sau de cate ori a trimis un reprezentant al ministerului in aceasta zona, unde comunitatea maghiara este importanta. a€žL-as fi intrebat pe domnul ministru care sunt acei investitori ungari care au venit in Covasna, fiindca noi nu i-am observat. Despre cei care au venit in aceasta zona nu pot spune ca au fost investitori seriosia€œ, a spus Gyorgy Ervin.
Gyorgy Ervin este de parere ca exista foarte multe probleme locale ce ar trebui discutate la sedinta celor doua Guverne, care sunt cunoscute mai bine de reprezentantii in teritoriu.