Rodica Ciobanu publica in Gandul articolul "Geoana, o enigma damboviteana", pe care il puteti citi in continuare.
De ce s-a dus Geoana la Vantu acasa? Simplu: sa afle daca poate sa triseze la examen. A auzit ca s-ar fi dat subiectele dinainte si s-a dus sa le ia si el, direct de la mogul. Misterul vizitei care i-a taiat lui Mircea Geoana aripile electorale in ajunul zilei de alegeri este, astfel, dezlegat de fostul candidat al PSD, la exact un an de la eveniment, ca si cum ar fi vrut sa-si comemoreze infrangerea printr-o dezvaluire-soc. Daca tacea, lumea ar fi ramas cu impresia ca, in seara de pomina, el si mogulul au batut palma pentru afacerea secolului, din confesiune insa, a aflat, cu stupoare, ca nu dorea decat o copiuta.
Patetic mobil, chiar si pentru Mircea Geoana, care are, intotdeauna, darul de a discredita mizele mari prin mijloace ieftine si dezonorant comportament pentru un candidat la presedintie sa incerce sa intre in posesia intrebarilor de la dezbaterea finala, ca un elev slab si lenes, care nu poate promova clasa decat pe cai necinstite. Actualul presedinte al Senatului nu pare insa constient de faptul ca scopul vizitei la Sorin Ovidiu Vantu, patronul trustului Realitatea si al moderatorului cu chestionarul, i-ar putea fi imputat. Pentru el, este firesc sa insele, daca si contracandidatul sau o face, asta se numeste "asigurarea unui teren de joc egal intre candidati", si orice demers socotit de altii reprobabil, pentru el este justificat, in context, si inocent.
Din marturisirea video, se iveste un Geoana bun si melancolic, cazut intr-o urzeala de intrigi si doua personaje rele: Traian Basescu - despre care auzise ca obtinuse intrebarile si, astfel, un incorect avantaj -, si Victor Ponta - prietenul care, rau intentionat, l-a sfatuit sa minta. Acesta din urma sustine insa ca, dimpotriva, Geoana i-a ascuns lui adevarul, declaratie care i-a atras o contrareplica de la fostul prezidentiabil al PSD. Pana la urma, nu se stie cine minte, in aceasta enigma politica tipic damboviteana, care pasioneaza foarte mult targul si deloc istoria. Are toate ingredientele unui mister autohton: necunoscute pe jumatate descifrate, dramatizare, mult zgomot, ipoteze, mici rafuieli si o doza consistenta de umor.
Pana la urma, povestea se sfarseste cu bine si in aceeasi ceata. A lovit Traian Basescu un copil? "Jur ca nu i-am dat un pumn", a zis presedintele, lasand loc pentru un dos de palma. E cea de a doua enigma a campaniei, deja uitata, pe care si Traian Basescu ar putea-o dezgropa candva, intr-o mea culpa pe blogul personal. Geoana insa nu resusciteaza momentul intr-un acces de sinceritate, ci incearca sa reinvie el insusi politic si mediatic, confesiunea fiind prefata la raportul "Inca un an de Basescu, inca un an pierdut pentru Romania", in care afirma ca "tara a cazut pe mana unor pirati somalezi". In raport acuza, denunta, admonesteaza regimul Basescu, compatimeste "poporul obosit", cu "sperantele ucise" cu un an in urma, fiecare rand tipand parca acelasi repros: "Vedeti ce s-a intamplat, daca nu m-ati ales pe mine?!". Din acest moment, autorul insusi devine o enigma, careia eu nu-i dau de cap. Nu inteleg cum este structurat interior Mircea Geoana, ca sa creada ca regimul sau ar fi fost mai bun, cand tocmai ne-a spus ca s-ar fi intemeiat pe trisat.