Aproximativ 100 de angajati din Ministerul de Finante au oprit activitatea ieri a declarat Sebastian Oprescu, presedintele Sindicatului National al Functionarilor Publici (SNFP). Oprescu a spus ca ministrul de Finante, Gheorghe Ialomitianu, nu vrea sa dea drumul la stimulente, chiar si dupa stabilirea criteriilor, astfel ca s-a deschis din nou conflictul. "Azi (marti-n.r) trebuia deja sa trimita banii spre oameni", a completat Oprescu. De asemenea sindicalistii cer ca stimulentele sa fie introduse in salariul de baza si pentru personalul din administratia publica locala, apreciind ca aplicarea acestei masuri doar pentru cei din administratia centrala ar fi discriminatorie, a specificat liderul Uniunii "Forta Legii", Ringo Damureanu.

Acces interzis in Ministerul Finantelor

Zeci de angajati de la administratiile financiare din Capitala s-au adunat ieri seara pe trotuarul din fata cladirii Ministerului Finantelor, dupa ce au aflat de protestele colegilor lor. Accesul angajatilor in sediul cladirii a fost interzis, toate intrarile fiind pazite de jandarmi. Gheorghe Ialomitianu, a spus ca va incepe discutiile cu protestatarii, insa a precizat ca respectarea criteriilor de performanta in acordarea stimulentelor nu poate fi negociata.

Blejnar: Angajatii "se bucura" pentru stimulente

In schimb, presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), Sorin Blejnar, a precizat ca angajatii, care au iesit pe holurile institutiei, nu protesteaza, ci se bucura pentru ca isi vor primi din nou stimulentele. Legat de problema acordarii stimulentelor pe lunile august si septembrie, Blejnar a aratat ca in multe situatii listele privind performantele angajatilor nu au fost inca definitivate pentru ca nu au venit din teritoriu".

Deputatii au introdus stimulentele in salarii

Camera Deputatilor a adoptat ieri cu 209 voturi "pentru", 12 "impotriva" si 66 de abtineri, un amendament la OUG 1/2010 referitoare la reglementarea stimulentelor acordate bugetarilor.
Comisia de munca a propus plenului adoptarea unui amendament propus de deputatul PD-L Claudia Boghicevici, potrivit caruia, dupa articolul 5 al actului normativ se introduce un nou articol, articolul 5(1): "Pentru personalul din cadrul autoritatilor si institutiilor publice finantate integral de la bugetul de stat sau din bugetele de asigurari sociale, care beneficiaza lunar de drepturi
banesti acordate din fondurile constituite in temeiul Ordonantei Guvernului nr.92/2003 privind Codul de procedura fiscala, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, salariile de baza se calculeaza prin includerea in acestea a valorii medii a acestor drepturi banesti acordate in cursul anului 2009 pentru fiecare functie publica pe categorii, clase si grade profesionale respectiv pentru fiecare functie contractuala, in functie de nivelul studiilor, pe grade sau trepte profesionale". "Acest lucru conduce la cresterea salariului net, in final, pentru fiecare angajat" a sustinut ministrul Muncii, Ioan Botis .
Actul normativ precizeaza ca prevederile amendamentelor se aplica de la data intrarii in vigoare a legii de aprobare a ordonantei. Camera Deputatilor are competenta decizionala in privinta acestui act normativ.
Presedintele Aliantei "Sed Lex", Vasile Marica, a sustinut ca modificarea OUG 1/2010 se refera doar la stimulentele pe octombrie care vor fi introduse in salariu in luna noiembrie, nu si la stimulentele din lunile august si septembrie.

Manifestari izbucnite de saptamana trecuta

Angajatii Ministerului Finantelor au protestat inca de saptamana trecuta ca urmare a taierii stimulentelor.
Sistemul stimulentelor de la Finante a fost criticat de presedintele Traian Basescu, care a sustinut ca premierului Emil Boc i s-a ascuns modul de plata al oamenilor de fostul ministru Gheorghe Pogea. Pe de alta parte insa situatia stimulentelor din institutii publice a fost discutata in guvern in luna iunie, cand unii ministri au reclamat ca mai multi functionari pleaca spre alte ministere unde au vazut ca se plateste mai bine, varianta analizata atunci fiind plafonarea unor salarii pentru eliminarea diferentelor.

Botosanenii nemultumiti de negocieri

Andrei Paramanov, lider de sindicat in cadrul Directiei Generale a Finantelor Publice Botosani a precizat ca a purtat negocieri la nivel local pe grilele de stimulente, insa nu a fost de acord cu acestea si nu a semnat. Potrivit finantistilor stimulentele erau acordate numai anumitor functionari si erau in medie de 220 de lei, iar decizia de refuz a fost influentata si de hotararea luata la nivel central. "Protestele nu se vor opri decat in momentul in care oamenii isi vor primi banii pe care ii merita", a declarat liderul de sindicat.
Sindicalistii botosaneni vor participa maine la o intrunire cu colegii din tara, pentru a discuta masurile impuse de rezultatele negocierilor purtate cu guvernantii.