Adrian Nastase, presedintele Consiliului National al PSD, a anuntat, luni, ca a decis sa nu mai candideze la functia de presedinte al partidului, pentru ca nu doreste sa participe la "un circ prost scris".
"Nu am de gand sa legitimez prin participarea mea la aceasta competitie o competitie in care nu cred. Am o mult prea mare pretuire pentru mine insumi", a mai declarat Nastase.
Adrian Nastase a precizat ca ramane membru al PSD, dar ca nu doreste sa candideze la nicio functie.
"Singura mea dorinta este ca partidul sa nu se desire, sa avem intelepciunea necesara pentru a ne recalibra mesajul", a mai spus Nastase.
"Am hotarat sa nu mai candidez pentru ca nu doresc sa fiu un figurant intr-un scenariu care este si prost scris si, dupa parerea mea, duce la niste solutii gresite", a spus Nastase.
El a aratat ca decizia de a candida a luat-o ca urmare a discutiilor cu cei de la baza partidului, dar ca, intre timp, s-a creat un "firewall", un zid despartitor, reprezentat de regulamentul de organizare a Congresului, creat de unii lideri.
Nastase a precizat ca acesti lideri, pe care nu i-a nominalizat, au decis, in pofida hotararii Consiliului National, desfasurarea Congresului la Romexpo, au stabilit norma de reprezentare care acorda, fara criterii, 225 de delegati pentru PSD Bucuresti, dubland reprezentarea acestei organizatii si anuland sedinta Consiliului National inainte de Congres.
El a mentionat ca respectivii lideri au venit cu un proiect de Statut "de nicaieri", adus de secretarul general Liviu Dragnea, in conditiile in care comisia care trebuia sa pregateasca modificarile la Statut nu s-a intrunit.
Nastase a explicat ca in modificarile la Statut este complet dat peste cap mecanismul institutional, Consiliul National este desfiintat, atributiile acestui for sunt transferate in alte parti, el apreciind ca se poate vorbi despre "un cu totul alt partid".
Nastase a criticat faptul ca noua organizare a PSD are ca scop un anumit tip de aranjamente intre anumiti lideri.
"In ceea ce ma priveste, cum nu am o miza personala, nu am de gand sa dau sentimentul ca vreau sa ma bat acum cu unii dintre colegii mei si ca vreau sa fac o batalie la Congers, in ciuda tuturor acestor elemente care sunt gandite pentru a favoriza continuitatea la conducerea partidului", a spus Nastase.
El a aratat ca se poate merge pe aceasta varianta, in conditiile in care colegii sai o vor considera potrivita.
"Nu am de gand sa legitimez prin participarea mea la aceasta competitie o competitie in care nu cred si care este realizata pe niste reguli care nu sunt corect asezate, corect gandite si in conditiile in care pare cumva ca aceste formule de modificare statutara pentru a da satisfactie unora dintre cei care au fost luati in echipa lui Mircea Geoana ar trebui sa aiba pana la urma importanta cea mai mare", a spus Nastase.
Nastase a aratat ca s-au stabilit niste reguli potrivit carora candidaturile nu mai pot fi anuntate in Congres, ci din timp, respectiv pana joi, el apreciind ca astfel se poate bloca lista si apoi supune la vot intr-un anumit mod.
"Dati-mi un singur argument pentru care ar trebui sa joc in piesa asta! Am mult prea mare pretuire pentru mine insumi, asa cum spunea si domnul Iliescu, si din acest motiv nu doresc sa particip la aceasta chestiune. Raman in continuare un membru al partidului, nu doresc sa candidez la nicio functie. In felul asta i-am eliberat de o grija si pe cei care spuneau ca am o anumita ambitie pentru a obtine acum o anumita functie in partid", a aratat Nastase.
El a sustinut ca singura sa dorinta este ca PSD sa nu se "desire" in urma acestor discutii "de seara", sa aiba intelepciunea necesara pentru a-si recalibra mesajul.
Intrebat daca nu va accepta nicio alta functie de conducere in PSD, Nastase a replicat ironic: "Functia de presedinte de onoare adjunct sau ce anume? Ce sugerati?".
"Eu nu sunt de parere ca trebuie boicotat Congresul, dar, pe de alta parte, cred ca in ceea ce ma priveste am dreptul sa decid daca sa intru intr-o astfel de regie, care dupa parerea mea este facuta cu incalcarea tuturor regulilor", a conchis Nastase.