Amos News face cunoscuta pozitia Guvernului Romaniei cu privire la colaborarea inter-institutionala si reprezentarea Romaniei in domeniul Afacerilor Europene. Puteti citi in continuare a doua parte a materialului.

II. ROLUL PARLAMENTULUI IN DEFINIREA DIRECTIEI ROMANIEI IN CEEA CE PRIVESTE AFACERILE EUROPENE

Guvernul Romaniei isi doreste si propune o reintrare treptata in ordinea constitutionala democratica si europeana, in care deciziile politice se iau prin participarea si dialogul dintre Executiv si Legislativ, printr-o implicare mai puternica a Parlamentului Romaniei, in special in subiecte care presupun o legitimitate cat mai mare. Este necesara o conlucrare intre aceste institutii si, in aceasta perspectiva, Guvernul Romaniei propune:
- Parlamentul Romaniei trebuie sa fie informat pe deplin inainte de participarea reprezentantilor Romaniei la Consiliile Europene, cu privire la tematica si propunerile de abordare. Este necesar sa existe dreptul Parlamentului de a organiza dezbateri inainte de aceste participari, precum si prezentarea de rapoarte dupa aceste participari.
- Parlamentul Romaniei este cel care poate da un mandat de principiu in prealabil, si cel care confirma respectarea acestui mandat dupa participarea la Consiliile Europene.
- Parlamentul Romaniei este singurul in masura sa decida daca aceste informari au loc in comisiile de specialitate, sau in sedinta de plen, si trebuie instituita obligatia Primului Ministru si a ministrilor de a se prezenta in fata Parlamentului pentru a da explicatii in legatura cu prezenta si activitatea lor la Consiliile Europene.

(Va urma)