Cotidianul.ro: Numirea lui Kovesi la DNA ii dezbina in continuare pe liderii USL
Premierul ii da replica lui Crin Antonescu

Victor Ponta si-ar fi dorit ca Crin Antonescu sa fie solidar cu el in chestiunea numirii procurorilor sefi. Premierul a declarat, luni, cu privire eventuala numire a Laurei Codruta Kovesi la sefia DNA, ca el "i-a sprijinit cand (liberalii - nr.) i-au luat pe domnii Frunzaverde si Stanisoara".
"Eu am vazut punctul de vedere (al lui Antonescu, care se opune numirii lui Kovesi -nr.), il respect. In acelasi timp, eu o sa fiu totdeauna solidar cu colegii liberali si cand vor lua ei decizii controversate. Eu i-am sprijinit cand i-au luat pe domnii Frunzaverde si Stanisoara, care au fost mult mai apropiati de domnul Traian Basescu decat Kovesi. Iar eu Kovesi nu o pun vicepresedinte la PSD. Sa stea linistiti liberalii pe tema asta", a spus Ponta.
Ponta a mai spus, in apararea lui, ca are responsabilitatea guvernarii tarii pana cand Antonescu "va deveni presedinte al Romaniei".
"Eu sunt solidar cu ei, ii sustin. Am responsabilitatea guvernarii tarii pana la anul cand domnul Antonescu va deveni presedinte si trebuie sa aiba o tara pe care sa o conduca. In politica e important sa iti asumi si decizii, e important sa si raspunzi pentru ceea ce faci si e important sa faci, nu sa vorbesti", a adaugat Ponta.
Ponta a transmis totodata, luni, din nou ca va face nominalizarile pentru conducerea Parchetului General si a DNA dupa ce va discuta cu CSM si cu presedintele Traian Basescu. De asemenea, acesta a declarat ca el nu a pus niciodata problema ruperii USL, sustinand ca nimeni din PSD nu va pune o astfel de problema niciodata.
Declaratiile lui Ponta vin dupa ce presedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, duminica seara, ca, in eventualitatea in care premierul Victor Ponta, din postura de ministru interimar al Justitiei, o va desemna pe Codruta Kovesi la sefia DNA, el se va opune.
"In eventualitatea ca domnul Ponta sa o desemneze pe doamna Kovesi in fruntea DNA, eu ma opun", a declarat presedintele PNL.
El a precizat ca aceasta opinie i-a impartasit-o si premierului.
"Nu sunt de acord, ma opun, consider ca e o mare greseala si din punct de vedere al sistemului juridic, dar si politic o eventuala numire a doamnei Kovesi", a subliniat Crin Antonescu.
Liderul PNL a mai sustinut ca nu doreste ca in acest fel sa influenteze numirea procurorilor sefi si nici nu a facut vreo propunere de numire a cuiva.
"Daca e vorba de eventualitatea ca domnul Ponta sa o desemneze pe doamna Kovesi, ca sa mergem direct la subiect, in fruntea DNA, eu ma opun (...) Asa ceva nu ne poate lasa indiferenti pe nici unul dintre cei care ani de zile si mai cu seama in cursul anului trecut am avut lucruri de spus la adresa modului in care doamna Kovesi, domnul Morar au transformat institutiile pe care le-au condus in institutii actionate politic si in piloni ai regimului Basescu si mai ales nu ne poate lasa indiferenti pe cei care am cerut votul cetatenilor in repetate randuri pe parcursul anului trecut pentru a demantela, pentru a inlatura, pentru a pune capat regimului Basescu", a declarat Antonescu.
"Eu s-ar putea sa fiu singurul jucator din aceasta ecuatie care sa fi luat in serios ideea ca vrem sa depolitizam justitia si ca incepand, sau in orice caz, trecand prin momentul acestui mecanism de numire a unor noi - subliniez noi - sefi la parchete sa facem altfel decat s-a facut, mai dintotdeauna, sa nu discutam, sa nu negociem, sa nu sugeram politic niste nume", a mai afirmat liderul PNL.
El a sustinut ca fostului ministru al Justitiei nu i-a sugerat "niciodata" pe cine sa propuna sau sa nu propuna la sefia parchetelor, insa Pivniceru i-a raspuns personal lui Traian Basescu ca nu ii va propune vreodata pentru aceste functii pe Laura Codruta Kovesi sau Daniel Morar.
"In momentul in care Victor Ponta, ca prim-ministru, a dorit sa asume interimatul la Justitie este evident ca am aplicat si aplic aceeasi masura. Nu discut, nu negociez, nu impart procurori - chiar daca nu sunt numai doi, chiar daca sunt vreo douazeci si ceva - pentru ca nu e cazul ca partidele sa-si arondeze macar recomandarea unor procurori (...) Daca astazi spun categoric, si i-am spus evident si lui Victor Ponta, ca nu sunt de acord, ca ma opun, ca socotesc ca este o mare greseala, si in sine in raport cu sistemul judiciar, dar desigur si politica, o eventuala propunere, desemnare de catre domnul Ponta a doamnei Kovesi o fac nu pentru ca doresc sa influentez justitia, nu i-am facut o contrapropunere, spun doar atat, ca este nepotrivit atat timp cat noi ca lideri politici am spus vreme de cativa ani ca doamna Kovesi, un profesionist asupra virtutilor carora nu discut eu ca nu am calitatea sa-l evaluez, dar am spus pornind de la niste elemente (...) ca nu e in ordine cum a condus Parchetul general", a mai declarat Antonescu.
El a amintit cazul Robertei Anastase si cel al chestorului Constantin Manoloiu sau cele privind referendumul drept cazuri in care Parchetul general condus de Kovesi a avut o reactie pusa sub semnul intrebarii.
"Din doua, una, daca facem azi o asemenea propunere, sau daca Victor Ponta face azi o asemenea propunere, poate sa taca - ceea ce nu-i bine - poate sa spuna: M-am inselat patru ani de zile, ca sa nu zic vreo sapte-opt, a avut dreptate Basescu, a avut dreptate propaganda lui Basescu, care a spus ca doamna Kovesi conduce