CorectNews : Opozitia anunta ca este dispusa sa colaboreze cu Puterea pe marginea legii electorale

USL propune infiintarea unui grup de lucru format din reprezentanti ai Puterii si ai Opozitiei, care sa lucreze la noua lege electorala astfel incat actul normativ sa poata fie promulgat cat mai grabnic. Anuntul a fost facut luni de presedintele PSD, Victor Ponta, care aprecizat ca Opozitia isi doreste un vot uninominal pe sistem britanic, un numar de 318 parlamentari si rezolvarea problemelor legate de alesii-penali si de traseisti.
"Am hotarat astazi sa adresam celor aflati la putere o solicitare de a forma un grup de lucru Putere-Opozitie pentru a elabora cat mai rapid o noua lege electorala privind modul in care se desemneaza candidatii pentru Senat si Camera Deputatilor", a declarat Victor Ponta in conferinta de presa la care au participat si liderul liberal, Crin Amtonescu, si presedintele PC, Daniel Constantin.
Ponta a asigurat ca parlamentarii USL sunt dispusi sa se intoarca in Legislativ si sa renunte la greva parlamentara pentru acest proiect. El a atentionat insa ca, daca se doreste modificarea legislatiei, aceasta trebuie promulgata pana la 1 iunie pentru a putea fi aplicata in cazul alegerilor parlamentare de la sfarsitul anului. "Acest grup de lucru pe care Opozitia il initiaza trebuie sa se infiinteze si sa functioneze cat mai rapid, pana la 1 iulie trebuie promulgata legea dupa care vom alege viitorul Parlament. Din luna iunie 2011 exista un proiect de lege care prevede alegerea parlamentarilor intr-un singur tur, reducerea parlamentarilor la 318 si pierderea mandatului de catre traseist. Asta e propunea initiala, dar cand am constatat ca cei de la PDL se tem de votul uninominal, de 300 de parlamentari, e clar ca trebuie sa progresam", a aratat Victor Ponta.
Vorbind despre necesitatea solutionarii problemelor legate de parlamentarii care au dosare penale, presedintele PSD a oferit exemplul Guvernului Ungureanu. El a amintit ca acesta a fost ales cu trei voturi mai mult decat avea nevoie, insa unii dintre cei care au votat au fost parlamentari impotriva carora se incepuse urmarirea penala sau erau cercetati penal. Victor Ponta a subliniat in acest context ca guvernele viitoare nu mai trebuie sa ajunga in situatia de a fi sustinute de parlamentari penali.
Co-presedintele USL a facut referire si la cazul deputatului Mihail Boldea, amintind ca acesta a ajuns in Parlament numai datorita sistemului de vot, in condiile in care la alegerile din colegiul sau uninominal se clasese abia pe locul al doilea, locul intai revenindu-i unui social-democrat.
Victor Ponta a mai subliniat in cadrul conferintei de presa ca, in viziunea USL, parlamentarii traseisti trebuie sa isi piarda mandatele, iar acest lucru trebuie prevazut de lege. O ultima prevedere pe care presedintele PSD ar dori-o in legea electorala ar fi ca guvernele sa fie sanctionate daca nu organizeaza alegeri pentru ocuparea locurilor vacante din Parlament. Ponta a precizat ca, in acest moment, sunt 10 locuri vacante, insa PDL nu a vrut sa organizeze alegeri de teama ca ar fi pierdut colegiile respective.