Proiectul de lege privind organizarea Camerelor de comert si industrie din Romania starneste controverse in cadrul Coalitiei. Conservatorii au cerut o saptamana pentru a-si formula o pozitie privind trecerea Registrului Comertului in subordinea Curtii de Conturi.

Membrii Comisiei juridice din Camera Deputatilor au hotarat ieri dupa-amiaza sa amane dezbaterile proiectului de lege privind organizarea Camerei de Comert si Industrie din Romania (CCIR), deoarece parerile au fost impartite in ceea ce priveste apartenenta Registrului Comertului. Presedintele Comisiei Juridice, deputatul conservator Sergiu Andon, a declarat ieri ca deputatii au decis sa amane cu o saptamana dicutiile pentru a se putea consulta pe marginea subiectului, deoarece nu s-a ajuns la nici un consens cu privire la apartenenta Registrului Comertului. Inainte de guvernarea PSD, Registrul Comertului, considerat o importanta sursa de venit pentru institutia de care apartine, a fost in subordinea Camerei de Comert, dar a fost trecut de pesedisti la Ministerul Justitiei. Alianta a promis, in programul de guvernare, retransmiterea Registrului Comertului la Camerele de comert si industrii, iar PNL a elaborat, in acest sens, proiectul legii Camerelor de comert si industrii din Romania. Dar, cu toate ca actuala guvernare are de gand, prin proiectul de lege initiat de liberali, sa readuca Registrul Comertului la Curtea de Conturi, ministrul Justitiei, Monica Macovei, s-a pronuntat pentru ramanerea Registrului la ministerul pe care-l conduce.
Sergiu Andon considera ca a€žtraim un moment derutanta€œ vizavi de acest subiect. a€žCand a fost trecut Registrul Comertului de la CCIR la Ministerul Justitiei, adeptii economiei de piata au clamat: PSD nationalizeaza! Alianta si-a inscris in programul de guvernare intoarcerea Registrului la Curtea de Conturi. Adeptii economiei de piata spun: Alianta D.A. privatizeaza!a€œ, a afirmat Andon.
In cadrul dezbaterilor de ieri de la Comisia Juridica, deputatii PSD, PRM, PD, UDMR si o parte din liberali au sustinut pozitia ministrului Justitiei, iar conservatorii nu au avut o pozitie clara.
Ei au cerut o saptamana de reflectie, timp in care membrii comisiei cauta a€žmarul discordieia€œ si-l vor elimina. a€žAm solicitat o saptamana amanare, noi, conservatorii, nestiind cum sa votam pentru a fi fideli Coalitiei. In aceasta saptamana, vom cauta care este marul discordiei si vom incerca sa-l eliminama€œ, a precizat senatorul conservator Sergiu Andon.
Proiectul de lege privind Registrul Comertului a fost aprobat de Senat, dar forul legislativ decizional este Camera Deputatilor. Potrivit procedurilor parlamentare, proiectul legii Camerelor de comert si industrii din Romania urmeaza sa fie analizat de Comisiile juridica si de industrii ale Camerei Deputatilor si, apoi, de plenul acestui for legislativ.