Sectiile Unite ale Inaltei Curti de Casatie si Justitie au desemnat ieri pe cei sapte judecatori membri ai Biroului Electoral Central (BEC) pentru referendumul care se va desfasura sambata, 19 mai. Potrivit prevederilor legale care stabilesc si termenul de maximum 3 zile de la stabilirea datei referendumului, au fost desemnati, prin tragere la sorti: Filofteia Cismaru de la Sectia civila si de proprietate intelectuala, Luminita Zglimbea si Gheorghe Dumitru de la Sectia penala, Con-statin Branzan si Ana Savin de la Sectia comerciala si Carmen Ilie si Dumitru Voicescu de la Sectia de contencios administrativ si fiscal. Cei sapte judecatori l-au ales presedintele al BEC, prin procedura votului secret, pe Gheorghe Dumitru.
In teritoriu, conform hotararii aprobate de Guvern, presedintii tribunalelor vor intocmi si transmite, in termen de doua zile de la stabilirea datei referendumului, lista cu persoanele din randul carora urmeaza sa fie desemnati presedintii birourilor electorale de circumscriptie si ale sectiilor de votare. Partidele politice parlamentare trebuie sa-si desemneze si ele delegatii in BEC si birourile electorale de circumscriptie pana la 16 mai.
Imprimarea celor peste 18 mi-lioane de buletinelor de vot se va face cel mai tarziu pana la 14 mai, iar listele electorale se transmit de catre primari birourilor electorale ale sectiilor de votare cu doua zile inainte de data desfasurarii referendumului. Stampilele si celelalte materiale necesare votarii se predau sectiilor de votare, pe baza de proces-verbal, cu cel putin o zi inainte de data referendumului.
In ziua referendumului, la ora 7.00, se verifica si sigileaza urnele de vot. Dupa incheierea votarii se anuleaza buletinele de vot neintrebuintate si se deschid urnele. Persoanele interesate pot formula in timpul votului, dar si dupa inchiderea urnelor, in scris, intampinari si contestatii cu privire la vot si la deschiderea urnelor. Contestatiile se solutioneaza de catre presedintele biroului electoral al sectiei de votare. Procesele-verbale privind rezultatul votului se transmit BEC in termen de 24 de ore de la inchiderea votului. BEC centralizeaza rezultatele la nivel national si le transmite in alte 24 de ore de la incheierea centralizarii, Curtii Constitutionale. Aceasta va prezenta Parlamentului un raport cu privire la respectarea procedurii pentru organizarea si desfasurarea referendumului si confirmarea rezultatelor acestuia. Rezultatele vor fi publicate in "Monitorul Oficial".