Delegatii Primariei Craiova au vizitat Italia, timp de trei zile, ca sa vada ce poate un incinerator pentru reziduuri menajere, in ciuda faptului ca Agentia de Mediu Dolj interzice construirea unei astfel de instalatii pana in 2017. La intoarcere, primarul Craiovei a fluturat insa un aviz al Ministerului Mediului, dar si cateva vorbe de duh la adresa Agentiei de Mediu Dolj.
Intentia oficialilor Baniei de a face un incinerator pentru deseuri menajere netoxice la Craiova, pe bani europeni, este minunata, dar nu se poate materializa mai devreme de anul 2017, dupa cum apreciaza directoarea Agentiei Regionale pentru Protectia Mediului (ARPM) Dolj, Monica Mateescu. "Conform strategiei nationale de gestionare si reciclare a deseurilor, in zona din care face parte judetul Dolj nu putem autoriza construirea unui incinerator de deseuri menajere pana in 2017", a declarat Monica Mateescu, invocand normele europene de protectie a mediului. Primarul Antonie Solomon sustine ca are avizul ministrului mediului, Sulfina Barbu, si ca directoarea ARPM abereaza. "Stie ea? De unde stie, daca n-a vazut avizul? Pai, daca scrie clar ca municipalitatea are dreptul de a realiza un incinerator cu capacitatea de ardere de pana la 20.000 de tone pe an, iar ministrul mediului semneaza, doamna directoare ce vorbeste? A, ca vrea ea sa apere interesul pe care il are Marian Jean Marinescu la incineratorul de deseuri infectioase, asta e altceva", a spus Antonie Solomon. Directoarea ARPM nu comenteaza declaratiile primarului, iar deputatul Marian Jean Marinescu, fost contracandidat al lui Solomon pentru fotoliul de primar, nu a putut fi contactat. Directorul Serviciului Public de Salubritate Craiova, Sorin Ciobanu, il sustine pe primar, afirmand ca Ministerul Mediului a comunicat oficial Primariei Craiova ca poate demara actiunile pentru amenajarea unui incinerator de deseuri menajere netoxice, intrucat regiunea Oltenia beneficiaza de dreptul de a arde intre 10.000 si 20.000 de tone de reziduuri anual.
Mananca gunoi, scoate curent electric
Incineratorul vizat de primarul Solomon, viceprimarul Gheorghe Nedelescu, directoarea Directiei Tehnice, Adriana Motocu, si directorul Serviciului Public de Salubritate Craiova, Sorin Ciobanu, costa circa 60 de milioane de euro, e capabil sa genereze, in urma procesului de ardere, curent electric, caldura sau apa calda si ar deveni proprietate a Serviciului de Salubritate. "Ne gandim la un proiect european, fiindca e singura modalitate prin care se poate construi un astfel de incinerator, care va avea oricum o capacitate relativ mica, de maximum 20 de tone pe an. Beneficiile ar fi insa imense, avand in vedere ca instalatia produce energie, pe care noi, ca proprietari, o putem valorifica", a declarat directorul Ciobanu. El a mai spus ca, in acest moment, toate deseurile ridicate de Salubritate sunt duse la depozitul de la Mofleni, vechiul incinerator al unitatii fiind dezafectat de mai multa vreme.