Presedintele PSD, Adrian Nastase, s-a declarat ieri dezamagit de votul pe care l-a primit la alegerile prezidentiale in Onesti, afirmand ca nu mai este atat de sigur ca va vota impotriva actului normativ prin care actualul Guvern a suspendat Ordonanta Rafo, promovata de fostul Cabinet.
Nastase, care a avut ieri o intalnire cu primarii de municipii ai PSD, a spus ca, dupa ce a constatat felul in care locuitorii din Onesti au votat la alegerile prezidentiale, nu mai este atat de sigur asupra utilitatii acestei ordonante.
“Eu am crezut la momentul campaniei electorale ca am facut bine. Nu mai sunt atat de sigur de acest lucru dupa ce am vazut rezultatul votului din Onesti. In momentul in care am vazut ca in Onesti, unde banuiam ca impactul unei aparari a locurilor de munca de la Rafo ar fi trebuit sa produca un rezultat foarte favorabil pentru candidatul PSD la prezidentiale, rezultatul a fost aproape egal intre Traian Basescu si mine, mi-am pus intrebarea daca eu am inteles corect preocuparile legate de Rafo, si de aici semnul de intrebare pe care il am in ceea ce priveste modul in care ma voi raporta personal la aceasta ordonanta pe care am initiat-o cu buna-credinta, in ideea ca aceste locuri de munca si viabilitatea unei companii romanesti, dincolo de eventuale raspunderi personale ale unor administratori, ar trebui sa reprezinte o preocupare pentru oricare dintre noi“, a explicat Adrian Nastase.
Revenind la un ton mai putin vindicativ, liderul PSD a precizat ca el personal nu intelege cum se poate suspenda o ordonanta care si-a produs deja efectele. “Ordonanta si-a produs efectele, deci eu nu am inteles ce sa suspenzi. Eventual, se da o ordonanta in care se trece inapoi datoria de la AVAS la Ministerul de Finante. Eu nu am inteles prea bine cum se poate realiza suspendarea ordonantei“, a spus el.

Vacaroiu ramane in functie

Subiectul Rafo a facut capul de afis si la Senat. Dupa ce presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu, a anuntat ca va vota in favoarea ordonantei Cabinetului Tariceanu, liderii Aliantei PNL-PD au dat de inteles ca nu se mai grabesc sa-l schimbe din functie.
Vicepresedintele PD, Radu Berceanu, a anuntat ca eventuala modificare a Regulamentului Senatului - in sensul stabilirii procedurii de revocare a presedintelui acestei Camere - va fi formulata dupa definitivarea Protocolului de functionare a coalitiei guvernamentale. “Dupa definitivarea Regulamentului de functionare a coalitiei vom putea lua decizia, daca vom vrea, sa schimbam presedintii celor doua Camere“, a explicat Berceanu.
“Nu inseamna ca, daca noi punem niste proceduri la Senat, este obligatoriu sa le si folosim. Este o decizie politica. Regulamentul trebuie sa aiba prevederi pentru schimbarea presedintelui Senatului“, a spus Berceanu.
Vacaroiu a spus ca va vota in favoarea Ordonantei de Urgenta care suspenda preluarea creantelor fiscale ale Rafo si CAROM de catre AVAS, avand in vedere ca nu-l deranjeaza “sub nici o forma“ aceasta suspendare.
“Nu cred ca o astfel de ordonanta nu va trece. Este posibil sa treaca, pentru ca, in fond, la AVAS s-au preluat aceste creante care obliga AVAS la declansarea procedurii de recuperare“, a explicat Vacaroiu.

Rafo(iala) la partid

Cunoscut drept un apropiat al lui Ion Iliescu, presedintele Senatului pare sa fi “impuscat“ doi iepuri prin declaratia sa referitoare la Rafo. S-ar putea spune, in primul rand, ca el incearca “sensibilizarea“ Aliantei PNL-PD pentru a nu fi schimbat cu tot dinadinsul din functie. In al doilea rand, dispozitia lui Vacaroiu de a vota in favoarea ordonantei Guvernului Tariceanu de a suspenda stergerea datoriilor Rafo, condusa de controversatul Iacobov, poate fi tradusa ca un atac la Adrian Nastase, cel care a semnat, in calitate de premier, ordonanta prin care erau trecute la AVAS datoriile rafinariei. Vacaroiu a facut aceasta precizare luni seara, chiar in ziua in care Iacobov venea la sediul PSD din Baneasa, defiland ca sa-l vada ziaristii. Adrian Nastase a recunoscut ieri ca prezenta lui Corneliu Iacobov la sediul PSD in cursul zilei de luni nu a fost benefica pentru imaginea partidului: “Un moment care trebuia sa insemne repornirea unei structuri executive a partidului a fost asociat in mass-media cu aceasta vizita, care practic a capatat prioritate fata de ceea ce era mesajul nostru principal“, a mai spus el.