Ministrul de externe Teodor Baconschi a recunoscut luni la TVR 1 ca scandalul de spionaj izbucnit in urma cu cateva saptamani la Moscova, implicand un diplomat roman, are legatura cu ce se intampla in prezent in Republica Moldova si cu sprijinul pe care Romania il da unor forte din tara vecina.

La intrebarea realizatorului daca "incidentul de vara" - cum a numit ministrul acest scandal extrem de mediatizat la Moscova - are legatura cu situatia actuala din Republica Moldova si cu sprijinul pe care Romania il acorda coalitiei aflate la putere, Teodor Baconschi a raspuns fara echivoc: "Fara indoiala ca are". Seful diplomatiei romane a mai spus ca "Rusia e preocupata de scutul antiracheta", iar in ceea ce priveste Moldova a vorbit despre o "anxietate" care probabil exista la Moscova pe tema "riscului" ca vecinul estic al Romaniei sa devina o tara "prea apropiata de UE".
Rusia "e preocupata de orientarea proeuropeana si implicit proromaneasca a Aliantei pentru Integrare Europeana care guverneaza la Chisinau; problema Transnistriei este din nou pe tapet - dupa acest memorandum de intelegere Merkel-Medvedev, ne asteptam la reluarea formatului de negocieri 5 plus 2, la un rol mai pronuntat al UE, care nu trebuie sa fie doar un observator in acest proces, si pe 5 septembrie are loc un referendum in Republica Moldova. Avem la orizont si alegerile anticipate din tara vecina, deci, probabil ca exista o anxietate fata de ceea ce probabil la Moscova este privit ca risc ca Republica Moldova sa devina prea apropiata de UE", a enumerat ministrul cateva dintre motivele pentru care Rusia ar fi preocupata de situatia din Republica Moldova.
Fara a nega in nici un moment ca in "incidentul de vara" dintre Romania si Rusia nu ar fi vorba despre spionaj, ministrul Teodor Baconschi si-a exprimat regretul ca aceasta expulzare a diplomatului roman s-a facut "in lumina reflectoarelor", si nu discret, "asa cum se obisnuieste intre toate statele".
Pe de alta parte, ministrul a subliniat ca Romania - care a luat decizia de a declara, la randul sau, un diplomat rus persona non grata - a reactionat in baza dreptului international si a adaugat ca se asteapta ca relatia cu Federatia Rusa sa functioneze "pe aceleasi baze ale dreptului international".

Romania vrea ca Rusia sa o trateze ca o tara egala, membra a UE si NATO

Ministrul roman de externe a declarat luni seara, la TVR 1, ca, in opinia sa, scandalul de spionaj "nu este de natura sa blocheze relatia cu Rusia", dar a recunoscut ca relatia cu Moscova a intampinat "dificultati".
Totusi, Teodor Baconschi a spus ca isi doreste "dedramatizarea" incidentului cu Moscova si normalizarea relatiei cu Federatia Rusa, facand in acest sens apel la ratiune. El a atras insa atentia ca Romania este tara membra UE si NATO si se asteapta sa fie tratata ca atare de Moscova. "Dorinta noastra de a normaliza relatia cu Federatia Rusa, pe picior de egalitate, pe baza evaluarii pragmatice a intereselor comune si pe baza unei reconsiderari oneste a trecutului ramane valabila si dupa acest incident 'de vara'. (...) Nu cred ca ceea ce s-a intamplat este de natura sa blocheze relatia cu Rusia. In ceea ce ne priveste, stiti cum se spune in engleza: 'It takes two to tango' - Ai nevoie de un partener ca sa dansezi, indiferent pe ce partitura. (...) Da, se intampla intre parteneri, de multe ori, sa apara si tensiuni. Insa vrem sa dedramatizam acest incident. Am reactionat conform dreptului international. Ne asteptam ca relatia cu Federatia Rusa sa functioneze pe aceleasi baze ale dreptului international si, mai ales, pe asteptarea noastra de fi tratati ca tara partenera, egala, tara membra a UE si a NATO, care are ce oferi si are ce primi din partea Federatiei Ruse. Inca o data, cred ca ratiunea trebuie sa prevaleze si in dinamica acestei relatii, care a avut, din pacate, dificultati", a declarat ministrul de externe Teodor Baconschi.

Repercusiunile economice sunt un tip de politica externa desuet

Intrebat daca nu se teme ca scandalul cu Rusia ar putea avea repercusiuni economice asupra Romaniei, Teodor Baconschi a sugerat un raspuns negativ, aratand ca economia Romaniei nu este dependenta de Rusia. "Noi ne-am focalizat exporturile spre piata interna a UE si am primit cea mai mare parte a investitiilor straine care au relansat economia romaneasca in ultimul deceniu din tari membre ale UE sau din Statele Unite. Nu cred ca temerea de aceste repercusiuni economice... in primul rand, nu cred ca e o metoda sa imbunatatesti relatiile practicand orice tip de amenintare", a punctat ministrul roman de externe.
In momentul in care realizatorul a dat exemplul sanctiunilor economice tacite pe care Moscova le practica in privinta Republicii Moldova, Teodor Baconschi a replicat ca "tipul acesta de retorsiune economica apartine unui tip de politica externa desuet".
Moscova a amenintat ca ar putea lua masuri de natura economica impotriva Romaniei, dupa ce Bucurestiul a declarat persona non grata un diplomat rus.
Ministrul Baconschi a facut luni seara apel la depasirea acestei retorici proprii Razboiului Rece: "Eu cred ca parteneriatul pentru modernizarea Rusiei, incheiat intre Moscova si UE, va da roade, ca exista in marea natiune ruseasca o dorinta de schimbare a paradigmei. Trebuie cu totii sa ne detasam de Razboiul Rece si sa ne instalam in secolul XXI - fara complexe, fara sa uitam trecutul, dar cautand sa gasim solutii rationale pentru un viitor comun", a subliniat ministrul roman de externe.

Baconschi se indoieste ca Rusia ar putea majora exagerat pretul gazului pentru Romania

Teodor Baconschi a mai spus ca "se indoieste" ca, de pilda, Rusia ar putea sa majoreze de trei ori pretul gazelor pentru Romania. "Exista intre cele doua economii deja niste punti de legatura, o prezenta investitionala ruseasca in cateva industrii, printre care cea foarte strategica a aluminiului, exista discutii cu Gazprom din partea MEC (Ministerul Economiei si Comertului - n.r.). Cred ca in 2011, cu capul pe umeri, vom reusi sa ne respectam un pic mai mult si sa cooperam mai bine", a declarat ministrul de externe in emisiunea de la TVR 1.