„Nu cred ca intilnirea dintre premier si acele trei personaje la care facea referire presedintele Basescu l-au determinat pe primul-ministru sa renunte la demisia din fruntea guvernului. E evident ca gestul acesta nu i-a picat deloc bine presedintelui, dar adevaratele probleme ale Rominiei sint altele. Parerea mea e ca, chiar daca s-ar fi ajuns la anticipate, Alianta nu ar fi obtinut scorul visat, asa ca chestiunea asta cu anticipatele pare o utopie; se imbata cu apa rece. Acum, lucrurile sint scapate de sub control si tare mi-e teama ca acest razboi va mai continua. Stau si ma intreb ce randament mai poate avea un executiv ai carui membri isi desfasoara activitatea intr-un mediu politic complet nesigur. E regretabil ce se intimpla si sint aproape convins ca, din cauza crizelor politice de care sint macinate, atit Romaniei, cit si Bulgariei le va fi stramutata data integrarii. Avem nevoie de stabilitate politica pentru a putea continua reformele economico-sociale“.

Stefan Varfalvi, prim-vicepresedinte UGIR: „Razboaie politice in loc de reforma economica“

„Din pacate, dupa aproape mai bine de jumatate de an de activitate, guvernul si presedintia par mai preocupate ca oricind de razboaie politice decit de reforma economica. Cred ca interminabilele discutii legate de alegerile anticipate, eventuale remanieri guvernamentale, iar in ultima vreme de disputele pe tema grupurilor de interese economice, au creat o stare de spirit care in nici un caz nu a fost in avantajul activitatii guvernului. Daca la inceput am considerat ca situatia este cauzata de lipsa de experienta, acum, acest argument nu mai sta in picioare. Ramin la parerea ca guvernul ar trebui sa lucreze in strinsa colaborare cu reprezentantii mediului de afaceri, nu sa se lanseze in dispute care in nici un caz nu vor conduce la dezvoltare economica“.

Marius Petcu, presedintele CNSLR Fratia: „O criza politica poate fi evitata sau provocata. Noi sintem in partea a doua“

„Cu ceva timp in urma s-a simtit ca Romania a ratat momentul integrarii. Astfel s-a ajuns la jocul prin care trebuie sa existe un tap ispasitor. Cum presedintele Basescu este un om al ofensivei, nu a stat prea mult pe ginduri si a preluat el aceasta initiativa, pentru ca, nu-i asa, un premier e mai usor de sacrificat. Apoi, poate, va urma un prim-ministru care nu va iesi din indicatiile prezidentiale. Probabil ca dl. Basescu si-a spus ca in perioada asta de vacanta un pic de bufonerie n-ar trebui sa le lipseasca romanilor. Chiar ne-am fi ingrijorat daca ar fi trecut o saptamina si nu s-ar fi intimplat nimic in Romania. Dupa teoria cu fraudele, presedintele Basescu a imbratisat ideea alegerilor anticipate si a grupurilor de interese. Daca o criza politica poate fi evitata sau poate fi provocata, cred ca noi sintem in partea a doua. Se incearca a fi provocata, iar dl. Basescu pare sa fie in elementul sau inca de cind s-a instalat la Palatul Cotroceni“.

Adrian Izvoranu, presedintele CPISC: „Comedie politica de doi bani“

„Razboiul dintre presedintele Basescu si premierul Tariceanu il consider inoportun si, pagubos. Nimeni nu are de cistigat din aceasta gilceava. Economia politica devine nefolositoare, iar de politica economica nici nu mai poate fi vorba. Cind scopurile (daca exista), penduleaza, strategiile se succed in functie de bataia vintului. Ramine un singur lucru 'util' de facut celor aflati intr-o asemenea situatie: lupta politicianista. De vreme ce nu se poate lupta cu idei contra altor idei, se poate foarte bine lupta 'la baioneta', de la om la om. Imposibil de construit personalitati politice, pentru ca tehnicile de branding au evoluat spectaculos, iar personaje politice devin indivizi simpatici, carismatici, inteligenti, abili, numai buni de luat mintile unui electorat bulversat si prea putin preocupat de astfel de indeletniciri nefolositoare. Personal, am ajuns sa cred ca romanii platesc biletele scumpe ale unei comedii politice de doi bani“.

Vasile Marica, presedintele USFPR: „Nu stim cine isi asuma raspunderea guvernarii“

„Problema nu tine neaparat de Basescu sau Tariceanu, ci de constitutionalitate. Daca presedintele e ales, trebuie sa-si asume raspunderea guvernarii, daca nu, sa lase premierul sa-si faca treaba, iar seful statului sa fie ales de parlament. Atit timp cit aceasta problema nu va fi transata, vor exista probleme, pentru ca este evident ca nu stim cine isi asuma raspunderea guvernarii si de aici apar tot felul de diversiuni si jocuri politicianiste. Intotdeauna, astfel de conflicte ne-au creat probleme in administratie. Tot ce se intimpla acum intre seful statului si premier creeaza mari probleme in administratie, pentru ca acestea se rasfring in teritoriu. Un asemenea tip de guvernare poate genera in rindul populatiei neincredere sau reactii radicale, care nu mai pot fi controlate“.

Bogdan Hossu, presedintele Cartel Alfa: „Dupa raportul de tara vom avea un soc“

„Ce se intimpla acum pe scena politica e tipic romanesc. Firesc ar fi ca acest razboi sa nu fie reflectat in mass-media, ci sa fie transat printr-o disputa directa, iar apoi sa aflam din media rezultatul negocierilor. Asa se procedeaza in tarile civilizate. Pe de o parte, toata aceasta bulversare continua nu va face decit sa sporeasca neincrederea populatiei, iar pe de alta parte, e jenant ca prioritatea legata de integrare s-a transformat intr-un bilci. Auzim ca TVA este vehiculat tot mai des, dar, in strategia fiscala pentru urmatorii doi ani, acest instrument nu apare nicaieri. Pina la sfirsitul anului, dupa Raportul de tara, vom avea un soc, pentru ca vom constata ca Romania nu si-a putut indeplini obligatiile. Consider ca aceste jocuri politicianiste purtate pe la televizor si in ziare nu au nici o justificare“.